Työterveyslaitos on julkaissut uuden oppaan videovälitteisen ryhmäohjauksen tueksi. Oppaassa on ohjeita ohjauksen suunnittelijoille ja toteuttajille. Etävastaanotto on jo monelle hyväksi koettu tapa tavata asiakkaita tai opiskelijoita, etenkin harvaan asutuilla alueilla. Esimerkiksi oppilaitoksille se avaa uuden mahdollisuuden erityisesti haja-asutusalueille suunnattujen palvelujen kehittämiseen. Videovälitteinen ryhmäohjaus on toimiva menetelmä myös opiskelijoiden vertaistukea ja jaksamista tukemaan.
Hae avainsanalla: työhyvinvointi
Yrittäjän hyvä työkyky on yrityksen kivijalka. Joskus työhön sitoutuminen voi kuitenkin olla niin voimakasta, että itsestä huolehtiminen unohtuu. Myös taloudellinen tilanne ja mahdollisuudet työstä irtautumiseen voivat vaikuttaa mahdollisuuksiin huolehtia työkyvystään. Työkykyyn panostaminen on kuitenkin investointi tulevaisuuteen. Jo yrittäjyyskasvatuksessa on tärkeää muistaa omasta työkyvystä huolehtimisen teemat, jotta tuleva yritystoiminta olisi kestävällä pohjalla. Yrittäjän työkyky -vinkkikirja sisältää yrittäjien omia keinoja edistää omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan.
Onnistuneessa muutosprosessissa muutoksen käsittelyyn otetaan mukaan koko henkilöstö. Muutokseen osallistumisen kokemus saadaan aikaan pienryhmätyöskentelyyn perustuvilla muutospajoilla ja laajemmilla henkilöstöfoorumeilla. Perhosvaikutus-mallilla varmistetaan avoin tiedotus, koko henkilöstön kuuleminen ja osallisuuden kokemus. Nämä ovat keskeisiä työhyvinvointia edistäviä asioita kaikissa muutosprosesseissa.
Muutosprosessin eteneminen
Työterveyslaitos on kehittänyt yrittäjien, yrittäjiksi haluavien ja pientyöpaikkojen työntekijöiden(myös tulevien) tueksi uuden Sytyttäjä-työpajamallin, jonka avulla voi pohtia ja kehittää työkykyyn vaikuttavia tekijöitä yhdessä vertaisten kanssa. Menetelmä on käytännöllinen työkalu muun muassa työterveyshuollolle, oppilaitoksille ja yrittäjäyhdistyksille sekä yritysneuvonnalle, mutta se soveltuu myös muille aloille. Sytyttäjä lisää mahdollisuuksia oman tulevaisuuden työhyvinvoinnin edistämiseen joustavin ja nopein tavoin.
Opiskelu- ja työhyvinvointi -opintokokonaisuus suoritetaan työpajajaksolla. Se sisältää liikuntaa, terveystietoa, itsenäisen asumisen ja omasta elinympäristöstä huolehtimisen taitoja sekä työelämätietoutta. Kokonaisuudessa huomioidaan myös sosiaaliset taidot ja ryhmässä toimimisen valmiudet. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja elämänhallintaa tukevaa osaamista sekä oman ammattialan tuntemusta.
Materiaali sisältää tutkintouudistuksen mukaiset toteutussuunnitelmat SAKU-toiminnasta koulutuksen järjestäjien avuksi. Toteutussuunnitelmien tarkoituksena on tuoda esille SAKU-toiminnan opinnollistamisen mahdollisuuksia ammatillisissa oppilaitoksissa.
Terveyden ja työhyvinvoinnin edistäminen työpaikoilla on parhaimmillaan osa johtamista ja työpaikan jokapäiväistä toimintaa. Se perustuu työpaikan tarpeisiin ja siihen osallistuvat kaikki. Työpaikan ja työntekijän tarpeet sekä yhteistyö ovat pääroolissa Työterveyslaitoksen Health education at workplace survey: reality and needs -yhteistyöprojektin kokoamissa TOP 10 -suosituslistan kysymyksissä. TOP 10 -suositukset lisäävät työpaikkojen tietoisuutta terveyden ja työhyvinvoinnin edistämisen tavoista sekä kannustavat työpaikkoja hyvään työhyvinvointitoiminnan suunnitteluun.
Tykypassi on viety talousarvioon määrälliseksi tavoitteeksi kaikissa kuntayhtymän yksiköissä ja johdon tasolta on sitouduttu mahdollistamaan kaikkien opiskelijoiden osallistua tykypassin suorittamiseen. Edellisellä opetussuunnitelma kierroksella syksyn koulutuspäivässä opetushenkilöstö ryhmissä pohti, millaiset sisällöt ammatillisissa tutkinnon osissa, ammattitaitoa täydentävissä tutkinnon osissa sekä vapaasti valittavissa tutkinnon osissa pitävät sisällään tykypassin osa-alueita. Nämä kohdat merkittiin tutkintokohtaisiin opetussuunnitelmiin alpo-merkillä.
Turn the steering wheel into the direction of well-being at work – with the help of the work ability management model. Start from the method that is best suited to your company. The first step in turning the steering wheel of well-being at work is to make the situation at your workplace visible. You can use the TOP 5 - factors promoting professional drivers' well-being at work checklist as an aid. Invite other employees to check the situation by using the invitation function of the online test.
The TOP 5 list draws attention to the importance of good co-operation, trust and close ones for the well-being at work and work ability of professional drivers. Fitness for work and sufficient sleep are also high on the list. The TOP 5 factors promoting professional drivers’ well-being at work is a checklist of the things that organizations and educational institutes in this sector should take into account in their operations, even if they do not otherwise invest in well-being at work.
Pyöräytä ratti työhyvinvoinnin suuntaan – työkyvyn hallintamalli apuna. Lähde liikkeelle yrityksellesi sopivimmasta menetelmästä. Työhyvinvoinnin ohjauspyörän pyörittämisessä pääset alkuun tekemällä työpaikkasi tilanteen näkyväksi. Apuvälineenä voit käyttää TOP 5 – kuljetusalan työhyvinvoinnin keihäänkärjet –tsekkauslistaa. Kutsu muutkin työntekijät tsekkaamaan tilannetta nettitestin kutsutoiminnolla. Onko teillä perehdyttämisessä tai kuljettajien työkyvyssä parantamista vaativia kohtia? Miten teillä kannustetaan työkyvyn ylläpitoon?
Ammattikuljettajille tärkeimpiä työhyvinvoinnin tekijöitä ovat luottamus, läheiset ja yhteistyökyky. TOP 5 –lista patistaa huomioimaan yhteistyökyvyn, luottamuksen ja läheisten merkityksen ammattikuljettajan työhyvinvoinnille ja työkyvylle. Myös hyvä työkunto ja uniasiat nousevat listan kärkisijoille. Kuljetusalan TOP 5 – työhyvinvoinnin keihäänkärki –lista on alan yrityksille ja oppilaitoksille suunnattu tarkistuslista asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon omassa toiminnassa, vaikka ei muuten työhyvinvointikeskusteluille syttyisikään.
Nuori kuski osaa! -hanke tuotti kriteerit logistiikka-alan pieniin ja keskisuuriin yrityksiin nuoren työntekijän perehdyttämiseen työkykynäkökulmasta. Hanke kehitti kuljetusalan pk-yritysten henkilöstön työkyvyn hallintamalleja tukemaan työ- ja toimintakykyä pääpainopisteenään nuoret työntekijät.
Ammattiosaajan työkykypassilla vaikutetaan opiskelijoiden hyvinvointikäyttäytymiseen. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietoja, taitoja ja motivaatiota huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan opiskelun aikana ja sen jälkeen.