Oppiminen on parhaimmillaan tietoista ja tavoitteellista tietojen ja taitojen oppimista ja niiden soveltamista aidosti työelämässä. Sähköinen portfolio tarjoaa myös menetelmän ja työkalut osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen, joustaviin opintopolkuihin sekä työssäoppimiseen. Sähköinen portfolio on merkittävä työkalu opiskelijan osaamisen kehittämisessä ja sen näkyväksi tekemisessä. Sen avulla opiskelijoille tuotetaan tietoyhteiskunnan ja työelämän tieto- ja viestintätekniikan valmiuksia ja taitoja toimia sähköisessä mediassa.
Hae avainsanalla: koutsaaminen
Työvoimaneuvojan asiantuntijuus, työhallinnon työllistymistä edistävät toimenpiteet ja työhallinnon asiakasrekisterijärjestelmä (Ura) ovat oppilaitoksen opiskelijoiden ja opiskelijahuoltohenkilöstön apuna. Työvoimaneuvojan läsnäolo oppilaitoksessa mahdollistaa sen, että opiskelijan on helppo saada yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työllistymiseen liittyvissä asioissa. Samoin yhteistyö opiskelijahuoltoryhmän kanssa on tiiviimpää, kun kartoitetaan valmistumisvaiheessa olevia, erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita.
Projektin tavoitteena oli mahdollistaa vaihtoehtoisia polkuja opintojen suorittamiseen.
Ammattiaineet voidaan suorittaa työpaikoilla. Keskeistä on, että ammattiaineen opettajat purkavat opetussuunnitelmaa työvaltaista koulutusta ajatellen. Opettajat tekevät yhteistyötä työpaikkaohjaajien kanssa, jotta tutkinnon tavoitteet voidaan saavuttaa pääsääntöisesti työpainotteisesti.
Toiminnassa mukana:
• Kannuksen maaseutuopisto (maatalous,maatekno),
• Kaustisen raviopisto (hevostenhoit.),
• Perhon maaseutuopisto (metalli,maatalous),
Kurssit, jotka voi tehdä muualla kuin opistoissa
Taide ja kulttuuri T1
Kemia T1
Fysiikka T1
Liikunta T1
Terveystieto T1
Englanti T1
Yhteiskuntatieto T1
Äidinkieli T1 4 ov
Tuotteet löytyvät www.omapolku.kpedu.fi sivustolta.
Paja, jossa on mahdollista tehdä ATTO-aineita tuettuna omaa tahtia verkkokursseilla, jotka ovat T1 -tasoa. Ohjattu mahdollisuus suorittaa T1-tason kursseja luokanopettajan, erityisopettajan tai koutsin ohjauksessa. ATTO-aineita on myös mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Erityisopettaja toimii yhdyshenkilönä työssäoppimispaikan ja työssäoppimisen ohjaajan ja opettajan välillä. Hänen tehtäviinsä kuuluu työssäoppimispaikan riittävän ammatillisen osaamisen selvittäminen, työturvallisuuden tarkistaminen ja näyttöihin liittyvien asioiden varmistaminen sekä OPS:iin liittyvien asioiden selvittäminen työssäoppimispaikalla. Palveluihin sisältyy myös OPO-toimenpiteet, joita erityistä tukea tarvitseva opiskelija mahdollisesti tarvitsee.
TE-toimiston työntekijä koutsi toimii opiskelijoiden rinnallakulkijana, elämänhallinnan tukena (virastoasioinnit, tukena sovittujen verkostotapaamisten toteutumisessa, mm. herätykset, kuljetukset, mukanaolo). Tiivis yhteydenpito opiskelijaan (puhelut, tekstarit, s-postit, kotikäynnit). Koutsi toimii opiskelijan ja opettajan tukena työssäoppimispaikkojen etsimisessä, sekä yhteydenpidossa yrityksiin.
Hankkeen tavoitteena oli ammatillisen koulutuksen keskeyttämisen vähentäminen, nuorten osallisuuden edistäminen ja aktivointi ammatilliseen koulutukseen. Keinoina tähän kehitettiin atto-aineiden vaihtoehtoinen malli sekä kehitettiin työvaltaisen koulutuksen malli. Malleja varten opettajat ovat purkaneet opetussuunnitelman työvaltaista koulutusta ajatellen ja atto-aineet on purettu T1 –tasolle.