Monialaiset palvelut ja niiden toivottu hyöty on nostettu viime aikoina keskusteluissa esiin erilaisissa kansallisissa foorumeissa. Niillä tavoitellaan asiakkaille parempia, kokonaisvaltaisia ja yhteen sovitettuja tehokkaampia palveluja entisten pirstoutuneiden palvelujen sijaan.
Hae avainsanalla: verkostoituminen
Valmennus koostuu alkukartoituksesta, kahdesta yläteemasta ja niiden kahdeksasta alateemasta sekä loppukartoituksesta ja oman osaamisen reflektiosta.
Verkkovalmennuksen oppimateriaali tarkastelee monialaisen uraohjauksen tehtäväkenttää eri näkökulmista siten, että materiaalia voidaan soveltaa hyvin erilaisiin ohjauksen toimintaympäristöihin. Materiaali sisältää oppimistehtäviin liittyviä videoita, blogitekstejä ja artikkeleita.
Käytäntö, jossa yritykset tarjoavat digitalisaatio-alalta työelämälähtöisiä tehtäväaihioita alle 29-vuotiaille digi-osaajille. Hankkeen osallistujat toteuttavat työelämän tehtäväaihioita yhteistyössä hankkeen IT- ja elämänhallinta-ammattilaisten kanssa työympäristöä mukailevassa työtilassa. Näin he saavat aitoa, alueen työelämän tarpeita vastaavaa työkokemusta ja kehittävät samalla työelämä- ja työnhakutaitojaan.
Hankkeen avulla tuetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön työ- ja toimintatapojen uudistumista toimintaympäristön ja lainsäädännön muuttuessa, kehitetään ja varmistetaan ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteiden mukaista toimien valtakunnallista ja yhdenmukaista laatua sekä luodaan yhtenäisiä käytäntöjä. Lisäksi hankkeen avulla tuetaan erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntämistä osaamisperusteisen ja asiakaskeskeisen ammatillisen koulutuksen kehittämisessä ja toteuttamisessa yhdessä työelämän kanssa.
Yhdessä takuuseen -hankkeessa (ESR) on julkaistu ohjauskirja, joka sisältää tietoa, kokemuksia ja hyviä toimintamalleja nuorten ohjauksen parissa toimiville. Oppaan tarkoituksena on jakaa ajantasaista tietoa, kokemuksia ja näkökulmia nuorten ohjauksen parissa työskenteleviltä ohjauksen parissa työskenteleville. Konkreettiset tapausesimerkit kuvaavat olemassa olevia hyviksi koettuja palveluita ja käytäntöjä siitä, miten tukea nuorta opintojen nivelvaiheessa, opintojen aikana ja työelämään siirryttäessä.
Not Only Fair Play on Erasmus + sport -ohjelman rahoittama kaksivuotinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää menetelmiä liikunnan ja urheilun hyödyntämiseen oppilaitoksissa osallisuuden ja tasa-arvoisten osallistumismahdollisuuksien edistämiseksi.
Tämä toimintamalli on kehitetty oppilaitoksen koko henkilökunnalle. Tavoitteena on, että jokainen, joka kohtaa työssään tukea tarvitsevan opiskelijan, osaa tunnistaa tilanteen ja ohjata opiskelijan eteenpäin. Tässä mallissa toisen ihmisen kohtaaminen ja kuunteleminen aidosti ovat keskeisiä lähtökohtia.
Misu-mallin tavoitteena on, että koko henkilökunnalla on aikaa pysähtyä ja kuunnella opiskelijaa. Malli koostuu kolmesta osasta:
Opettajille/henkilöstölle suunnattu keskustelu- / koulutustilaisuus, joka perustuu osittain vapaamuotoiselle pedagogiselle keskustelulle, vuorovaikutukselle ja yhteiselle asioiden jakamiselle. Tilaisuus järjestetään ennalta sovitun aikataulun mukaisesti joko avoimena keskustelutilaisuutena tai tietyn opintoalan kutsumana. Tilaisuuksilla on oma etukäteen valittu aihe ja alustajaksi pyydetään aina sen mukainen asiantuntija tai alalta asiaan perehtynyt henkilö.
Forumthinking muodostuu kolmesta foorumista: opiskelijafoorumi, kollegafoorumi ja johtajafoorumi. Tämän hyvän käytännön lähtökohtana on ollut opiskelijoiden ja hanketoimijoiden sekä johdon välisen tiedon vaihdon kehittäminen sekä kokemusten jakaminen vertaisryhmissä. Tavoitteena on löytää läpäisyn tehostamiseen liittyviä keinoja.
Mielen hyvinvointi -projektissa koulutettiin toisen asteen asiantuntijoista 25 henkilön kouluttajarengas, joka on järjestänyt koulutusta mielen hyvinvoinnin edistämisestä oppilaitoksissa.
Kouluttajarenkaassa on ollut mukana asiantuntijoita seuraavista organisaatioista:
- Keskuspuiston ammattiopisto
- Leppävaaran lukio
- SataEdu
- Suomen liikemiesten kauppaopisto
- Vantaan ammattiopisto Varia
- Niilo Mäki Instituutti
- Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu
Mitä tehdään?
Workshopit ovat tiedon levittämiseen ja yhteistyöhön perustuvaa kehittämistä. Workshopeissa yhdistetään mielenterveyden edistämisen voimavaroja ja verkostoja. Workshopit on kehitetty mielen hyvinvoinnin edistämisessä eteen tulleiden kehitystarpeiden käsittelyä varten toisen asteen koulutuksessa. Workshopeissa hyödynnetään Hyvinvoiva oppilaitos –toimintamallia.