- Esitteiden ja PP-esitysten laatiminen Valma-koulutuksesta eri kohderyhmät ja toimijat huomioiden: perusopetuksen opettajat ja opinto-ohjaajat, ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajat ja hakutoimisto, maahanmuuttajakoulutus ja TE-toimisto
- Esitteiden ja ajankohtaisen tiedon levittäminen ja päivittäminen oppilaitoksen henkilökunnalle ja alueen toimijoille säännöllisin väliajoin, erityisesti lukukauden vaihtuessa sekä ennen yhteishakua tai muita hakuaikoja
Hae avainsanalla: tiedottaminen
Tiedottaminen, selkeät/ajantasaiset www-sivut
www.vaylaopinnot.com
- Myös infot, ac +nauhoitus > mahdollisuus katsoa jälkikäteen uudelleen
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Ohjaus- ja tiedotustarve, koottu tieto yksillä nettisivuilla
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Tavoittaa kohderyhmä (opiskelijat, opettajat, opot jne.)
Koulutuskeskus Sedu teki uuden pohjan koko tutortoiminnalle. Tutortoiminnan tavoitteena on nyt lisätä opiskelijoiden hyvinvointia, luoda oppilaitokseen hyvää ilmapiiriä sekä vahvistaa opiskelijoiden osallisuutta yhteisön jäseninä. Tutortoiminnalle on luotu opetussuunnitelma ATTO-valintaisiin Etiikan opintoihin (1-4ov). Opetussuunnitelma sisältää kuvaukset tutortoiminnan perusteet koulutuksesta ja opiskelijoiden valitsemasta jatkokoulutuksesta sekä toiminnasta tutorina.
Opiskelijatoiminnan koordinaattori organisoi ja koordinoi toimintaa. Koulutus toteutuu yhdessä koulutustiimin kanssa. Koulutus on yhteinen kaikille TAIn opiskelijoille. Vuosittain koulutettavia on noin 120 opiskelijaa eri aloilta. Opinto-ohjaajat ovat vastaanottamassa tutoreiden kanssa uudet opiskelijat omissa yksiköissään. Ura-suunnittelijat hoitavat oppilaitoksen markkinoinnin tutoreiden kanssa nivelvaiheyhteistyössä perusope-tukseen. Erilaisten messujen, tapahtumien, avointen ovien ja kilpailujen aikana tutorit hoitavat markkinointia henkilökunnan kanssa.
Opas koulutuksesta ja työelämästä monikulttuurisille nuorille on suunnattu tueksi koulutus- ja uravalintaansa tekeville yläkouluikäisille nuorille. Julkaisu on selkokielinen ja Selkokeskus on myöntänyt sille selkologon käyttöoikeuden.
Opas kertoo konkreettisesti mm.
Tarkoituksena on
1) pohtia millaisia ilmaisuja käytetään muualta muuttaneista
2) ratkaista TET-jaksoihin liittyviä tilanteita ja
3) käsitellä monikulttuurisuuden etuja työelämässä
Työpajoissa osallistujat kiertävät pöydästä toiseen. Pöytäkohtaisen tehtävän ratkaisemiseen aikaa on n. 20 min.
Tavoitteena on saada helposti lähestyttäviä ja omaksuttavia työvälineitä, joilla auttaa oppilaita pohtimaan työelämä- ja tulevaisuuden ammatinvalintakysymyksiä.
Koulutuksessa tarkastellaan:
- sarjakuvan ei muotoja ja tekniikoita
- menetelmän hyödyntämistä opetuksessa uravalintaa käsittelevässä työskentelyssä
- tapoja ymmärtää ja toimia monimuotoisuutta huomioivassa ympäristössä
Nuoret kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja antavat vinkkejä muille maahanmuuttajataustaisille nuorille siitä, millaista opiskelu Suomessa on. Mukana on nuoria niin toiselta asteelta kuin myös ammattikorkeakoulusta ja yliopistosta.
Kaikki videot löydät Samalle Viivalle -hankkeen verkkosivuilta.
Esimerkiksi monikulttuuriset nuoret kertovat kouluvalinnoistaan:
Mallissa nuoret kirjoittavat S2- tai äidinkielen tunnilla työhakemuksen ja CV:n ja lähettävät hakemuksensa joko suoraan tai opinto-ohjaajan välityksellä koulun yhteistyöyrityksille. Sitten yritykset kertovat nuorille työnhausta ja haastattelevat hakemuksen jättäneitä nuoria koulun rekrytointitapahtumassa. Nuoret saavat palautetta taidoistaan ja osa TET- tai kesätyöpaikan
Motivointi ja valmistelu
- Oppilaat tekevät leivonnaisia
- Opon kanssa tehdään kysymyksiä
- Koulut kutsuvat vanhemmat ja tulkit
- Kutsuihin laitettu mikä yritys tulossa
Infotilaisuus
- Yrityksen edustajan esitys
- Nuoren maahanmuuttajataustaisen esitys
Illan päätteeksi
Ajatuksena se, että (maahanmuuttaja)nuoret pääsisivät paremmin TET-paikkaan kiinni sekä TET-ohjaajien sitouttaminen nuoren ohjaamiseen ja tukemiseen. Malli on rakennettu TET-viikon pituiseksi, joka päivälle on oma tehtävä. Malli on siirrettävissä ja sopii kaikille nuorille. Mallissa on panostettu selkokielisyyteen.
Valmistelu
- Tutustutaan yrityksen tai saman alan työpaikkailmoituksiin: mitä sanoja, adjektiivejä käytetään työntekijästä? Millaista osaamista, koulutusta edellytetään?
- Ryhmätyö: jokaisen selkään kiinnitetään lappu. Kirjoita kaverin selkään missä hän on hyvä. Käydään läpi yhdessä ja valitaan kolme työnhakuun parhaiten sopivaa asiaa.
- Kirjoita oma hissipuhe ja esitä luokalle.
Yrityksessä
Valmistelu
- Mielikuvat alasta: oletteko kuulleet tämän alan ammateista?
- Katsotaan alan video tai tutustutaan yrityksen verkkosivuihin
- Keskustelu: käytätkö itse tämän alan tuotteita? Mietitään miten niitä valmistellaan
- Pienryhmissä suunnitellaan ja piirretään oma tuoteidea esitettäväksi yritysvierailulla
Yrityksessä
Opiskelijoiden vierailu yrityksessä
Vierailun valmistelu oppilaitoksessa:
- Mielikuvat alasta: oletteko kuulleet tästä ammatista, mitä tekee terminaalipäällikkö, naprapaatti, biokemisti jne.
- Esitetään alan video tai tutustutaan yritykseen
- Keskustellaan mitä verkosto tarkoittaa omassa elämässä tai työelämässä ja pienryhmissä valmistellaan kysymyksiä vierailua varten
Yrityksen vierailu:
Yrityksen toiminnan esittelyn, työntekijöiden koulutuksen ja työtehtävien lisäksi vierailulla perehdytään työelämän pelisääntöihin. ”Säännöt selväksi” vierailuun oppilaat valmistautuvat laatimalla luokan TOP 10 työelämän pelisäännöt. Yrityksessä nuoret saavat vertailukohteen työelämästä. Yrityksen edustaja kertoo erityisesti tässä työpaikassa tärkeistä säännöistä. Nuorten tehtävänä on seurata, osuvatko ajatukset yksiin ja ottaa selvää, mitä mieltä työntekijä on heidän laatimastaan listauksesta. Reflektio-osuudessa käydään vierailun anti läpi oppitunnilla.
Opiskelijoiden vierailu yrityksessä
Vierailun valmistelu oppilaitoksessa:
- Mielikuvat alasta: oletteko kuulleet tästä ammatista, mitä tekee terminaalipäällikkö, naprapaatti, biokemisti jne.
- Esitetään alan video tai tutustutaan yrityksen
- Tehdään pienissä ryhmissä kysymyksiä vierailua varten, joista luokka yhdessä valitsee esitettävät ja laittaa ne rasiaan
Yrityksen vierailu:
Samalle viivalle – monikulttuuriset nuoret paremmin eväin työelämään -hanke tukee yläkouluikäisiä monikulttuurisia nuoria uravalinnoissa. Hankkeessa keskitytään tuottamaan toimintatapoja ja malleja, jotka helpottavat monikulttuuristen nuorten työelämään tutustumista ja tätä kautta uravalintaa.
Mielen hyvinvointi -projektissa koulutettiin toisen asteen asiantuntijoista 25 henkilön kouluttajarengas, joka on järjestänyt koulutusta mielen hyvinvoinnin edistämisestä oppilaitoksissa.
Kouluttajarenkaassa on ollut mukana asiantuntijoita seuraavista organisaatioista:
- Keskuspuiston ammattiopisto
- Leppävaaran lukio
- SataEdu
- Suomen liikemiesten kauppaopisto
- Vantaan ammattiopisto Varia
- Niilo Mäki Instituutti
- Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu
Mitä tehdään?
Workshopit ovat tiedon levittämiseen ja yhteistyöhön perustuvaa kehittämistä. Workshopeissa yhdistetään mielenterveyden edistämisen voimavaroja ja verkostoja. Workshopit on kehitetty mielen hyvinvoinnin edistämisessä eteen tulleiden kehitystarpeiden käsittelyä varten toisen asteen koulutuksessa. Workshopeissa hyödynnetään Hyvinvoiva oppilaitos –toimintamallia.