Opiskelija voi työskennellä itsenäisesti omien tarpeiden ja voimavarojen mukaan.
• Valmennusjakson aiheita opetus- ja ohjaushenkilöstö voi käsitellä yhdessä opiskelijan kanssa
yksilöohjauksessa, esim. HOKS –prosessin eri vaiheissa.
• Materiaalia voi käyttää ryhmäohjauksen pohjana tai ryhmässä tehtävinä harjoituksina valiten ajankohtaisia
teemoja ja harjoituksia.
• Aikaa koko valmennusjakson suorittamiseen kannattaa 10 – 20 tuntia riippuen opiskelijan tavoitteista ja
oppimisen tarpeista.
Hae avainsanalla: opiskeluun kiinnittyminen
Opas on tarkoitettu opettajien ja ohjaavien tahojen käyttöön niin, että opiskelija itse pääsee tekemään tehtäviä, jotka auttavat miettimään tulevaa työllistymistä. Opas sisältää erinomaisia konkreettisia esimerkkejä ja tehtäviä. Opasta voi myös hyödyntää opintojen päättymisen jälkeen.
Linkki oppaaseen: https://www.koulutustakuu.fi/tuotetori/tyoelaman-pelikasi-tyonhaun-oppikirja-toiselta-asteelta-valmistuville-2020/
Nivelvaiheohjaaja kohtaa nuoren ja kartoittaa kiinnostuksen kohteet, vahvuudet ja unelmat, voimavarat, koulunkäynnin haasteet sekä elämäntilanteen. Kun vahvuudet ja haasteet on selvitetty suunnitellaan tarvittavat tukitoimet niiden ympärille.
Malli ohjaa Rikosseuraamuslaitoksen, yhdyskuntapalvelupaikkojen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön toimintaa yhdyskuntapalvelussa opinnollistamisen prosessissa. Se määrittelee kunkin toimijan tehtävät ja kuvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Mallin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimistojen henkilöstön kanssa. Kehittämisvaiheen aikana on kartoitettu opinnollistamiseen soveltuvia palvelupaikkoja Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella.
Uuteen ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) tarvittiin selkeä ja strukturoitu malli monivaiheisen hakuprosessin sujumiseen. Toimintamallilla varmistetaan yhtenäinen toimintatapa ja sen saumaton kulku. Hakuprosessi mallinnettiin Oulussa SISU-hankkeessa ja se kirjoitettiin auki mallinnuksen jälkeen. Prosessikuvaukseen on kerrottu tarkennetuin ohjeistuksin vaihe vaiheelta hakuprosessin kuvaus. Haastattelumalli tukee ohjauksellisen työn aloittamista ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa.
Kesäkirje lähetetään ammatillisessa koulutuksessa aloittaville opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Kesäkirjeen tavoitteena on yhteistyön aloittaminen ryhmänohjaajan, opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Kirjeellä toivotetaan tervetulleeksi, motivoidaan ja sitoutetaan opiskelija ammatillisiin opintoihin.
Kesäkirje aloitetaan toivottamalla tervetulleeksi opiskelemaan. Ryhmänohjaaja kertoo kirjeessä lyhyesti itsestään ja oppilaitoksen toiminnasta. Kirje kirjoitetaan minä-sinä-muodossa.
Ammatillisen koulutuksen aloittavat opiskelijat ja heidän ryhmänohjaajat, alakohtaiset ammatinopettajat sekä yhteisiä aineita opettavat opettajat. Tavoitteena on perehdyttää opiskelijat kiireettömästi; keskustellen, tutustuen esim. työsaleihin, sovittaa työvaatteet ja tulla tutuksi kaikkien niiden opettajien ja muun henkilökunnan kanssa, jotka opiskelija tapaa opintojen aikana. Orientaatiopäivät ovat lukuvuoden kaksi ensimmäistä päivää.
Aloittaville opiskelijoille oli tarpeen järjestää tapahtuma, jonka aikana tavataan normaalista kouluarjesta poikkeavassa ympäristössä ja erilaisten leikkimielisten tehtävien kautta tutustutaan omaan ryhmään ja muihin aloittaviin opiskelijoihin. Näin taataan kaikille aloittaneille tasapuoliset mahdollisuudet osallistua oman ryhmänohjaajansa kanssa. Toteutus yhteistyössä Liiku ry:n ja Winnova läpäisyhankkeiden kanssa. Kolme iltapäivää/lukuvuoden aloitus. Seitsemän erilaista toiminnallista pistettä, jossa ryhmäyttämistä tukevia tehtäviä.
Hankkeen tavoitteet olivat Tutor-opettajamallin kehittäminen
Tavoitteet:
Aloittavien opiskelijoiden kolme ensimmäistä koulupäivää varmistavat sen, että
- he tuntevat oppilaitoksen tilat ja toimijat
- osaavat kirjautua koulun tietokoneille ja käyttää sähköisiä opiskeluvälineitä sekä
- tuntevat ryhmänsä opiskelijoita
Aloituspäivien ohjelman toteutukseen kuuluvat seuraavat mallit, joista jokaiselle on omat tuotekortit:
Orientoiva viikko
Orientoiva viikon tarkoitus on saada opiskelijat sitoutumaan opiskeluun. Viikon kantavana ajatuksena on ryhmäyttäminen ja turvallisen ryhmän rakentaminen.
Orientoiva viikko on toteutettu metsäalan yksikössä, jossa vuosikurssilla on n. 15 opiskelijaa. Nuoristoasteen opiskelijoita yhteensä n. 45.
Liitteessä tarkempi aikataulu orientoivasta viikosta metsäalalla syksyllä 2014. Opiskelijoita osallistui 13 kpl.
Salon seudun ammattiopistossa yhteisöllisyyteen on tartuttu koko lukuvuoden kestävänä teemana, jota sovelletaan niin opiskelijoiden ryhmäyttämiseen ja kodin kanssa tehtävään yhteistyöhön kuin opetus- ja ohjaushenkilöstön koulutukseen. Lukuvuoden kuuteen jaksoon on sisällytetty opiskelijoiden osallisuutta ja oppilaitoksen yhteisöllisyyttä tukevia toimia kulloisenkin teeman mukaisesti.
Valmis-hankkeessa kehitettyjä ja kokeiltuja ryhmäyttämisen malleja ja materiaaleja on syntynyt niin runsaasti, että ne on päätetty koota toisen asteen koulutuksen ryhmäyttämisen aikajanaksi omalle sivustolleen.
Ryhmäyttämisen aikajanan lähtökohtana on koko opiskeluajan kestävä ryhmäyttäminen. Tämän periaatteen mukaisesti materiaalit on jaettu lukuvuosittain ja jokaisella lukuvuodella on oma teemansa. Sivuston materiaali soveltuu ryhmän tutustumiseen sekä yhteishengen ja ryhmädynamiikan vahvistamiseen.
AMAZING AO on kisailu, jossa opiskelijat etsivät pienryhmissä (3-5 opiskelijaa) lähtöpisteessä annettuja rasteja oppilaitoksen eri kampuksilta. Kullakin rastilla on aina tehtävä, joka tulee suorittaa. (Esimerkiksi oppilaitoksen kirjastossa tulee etsiä tietty matkailualan kirja tai kone- ja metallialalla selvittää alaan kuuluvia ammattinimikkeitä).
Opiskelijaravintoloiden rastit kuuluvat myös kisaan. Opiskelijaravintolan rastipisteellä käymisestä ryhmän jäsenet saavat käynnistään kuittaukseksi kahvi-/teelipukkeet, jotka tulee säilyttää kisan maaliin asti. (Ovat osa motivointia.)
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen on osa nuorisotakuuta. Läpäisyn tehostamisohjelmassa on myönnetty rahoitusta vuonna 2013 24 hankkeelle, joilla kullakin on 3-8 yhteistyökumppania. Yhteensä mukana on 55 koulutuksen järjestäjää. Avustusta saaneiden hankkeiden sisällöt ja teemat vaihtelevat. Osa hankkeista keskittyy alueelliseen kehittämiseen ja ratkaisumallien kehittämiseen. Osa hankkeista on tavoitteiltaan ja yhteistyömuodoiltaan valtakunnallisia.
Eri aloihin tutustumisen tavoitteena on ollut tutustuttaa opiskelijoita toisiinsa yli ammattialarajojen edistäen siten yhteisöllisyyttä toimipisteessä ja samalla tukea opiskelijan oman alan ammatti-identiteettiä. Toiminta on myös lisännyt opiskelijoiden osallisuutta ja ryhmäytymistä heidän osallistuessaan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Omnian ammattiopiston Kirkkonummen toimipisteessä on toteutettu kummiryhmätoimintaa sosiaali- ja terveysalalla. Kummiryhmätoiminta on ollut opiskelijoiden ja opettajien suunnittelemaa yhteistoimintaa 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoille. Toiminnan tavoitteena on ollut tukea opiskelijoiden ammatti-identiteettiä, edistää yhteisöllisyyttä toimipisteessä sekä lisätä opiskelijoiden osallisuutta ottamalla heidät mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Arkiohjaaja järjestää muutaman kerran viikossa kahvihetken, jonne opiskelijat tulevat välitunnilla tai hyppytuntien aikana. Myös opettajat ja muu opiskelijahuoltohenkilöstö ovat tervetulleita. Armikahvilassa myydään kahvia ja keksejä omakustannushintaan. Arkiohjaaja on paikalla tutustumassa ja keskustelemassa opiskelijoiden kanssa. Keskusteluissa voi tulla esiin myös opiskelijan huolia ja tuen tarpeita. Kahvila lisää oppilaitoksen yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä sekä tarjoaa paikan uusien tuttavuuksien solmimiseen.
Välkkäklubi on mukava ja viihtyisä tila, jossa opiskelijat oleskelevat, pelaavat pelejä, lukevat lehtiä ja tapaavat kavereita välituntien ja hyppytuntien aikana. Arkiohjaaja on paikalla keskustelemassa opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat suunnittelevat yhdessä välkkäklubin toimintaa ja tiloja.
Työnhakuohjauksessa opiskelijan työnhakutaidot kehittyvät ja työelämätietous lisääntyy. Opiskelija saa arkiohjaajalta apua työnhakuun liittyvien asiakirjojen tekemiseen, ja hän myös harjoittelee arkiohjaajan kanssa työhaastattelutilanteita. Työnhakuohjauksessa opiskelija tutustuu eri ammattialoihin, ja arkiohjaaja auttaa häntä löytämään omaa osaamistaan ja kiinnostustaan vastaavia työpaikkailmoituksia.
Tehtäväverstaassa opiskelija työstää keskeneräisiä opiskelutehtäviä opettajien avustuksella tai tekee puuttuvia kokeita. Opiskelijan ei tarvitse ilmoittautua verstaalle ennakkoon, vaan hän tulee itselle sopivana aikana. Kokeentekijän tulee kuitenkin sopia asiasta etukäteen kurssin opettajan kanssa. Tehtäväverstaan tuella opiskelijan tekemättömät työt eivät kasaannu ja hänen on mahdollista edetä suunnitellun aikataulun mukaan.
Järjestöpäivät on oppilaitoksessa järjestettävä pienimuotoinen messutapahtuma, jossa eri alojen järjestöt, säätiöt, yhdistykset ja muun alan toimijat esittäytyvät. Järjestöpäivillä opiskelijat tutustuvat järjestöjen toimintaan ja niiden tarjoamiin vapaaehtoistöihin sekä alan työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksiin. Myös opettajilla on mahdollisuus luoda kontakteja järjestöjen toimijoihin, sopia oppituntivierailuista ja liittää järjestöpäivä osaksi opetusta.
Elämänhallintakurssilla opiskelijoiden elämänhallinta- ja arjentaidot kehittyvät. Kursseilla opiskelijat käsittelevät omaan elämään liittyviä asioita, harjoittelevat ongelmien ratkaisemista, oppivat tunnistamaan tunteita ja ajatuksia sekä käsittelemään stressiä ja sen ennaltaehkäisemistä. Kurssien tuella opiskelijat voivat edistää hyvinvointiaan, elämänhallintaa ja itsetuntemusta sekä ennaltaehkäistä masennusta ja pahaa oloa. Ryhmissä toteutetuilla kursseilla opiskelija saa ryhmä- ja vertaistukea sekä kehittää yhteistyötaitojaan.
Arkiohjaaja luo oppilaitoksiin opiskelijoille turvallisuuden tunnetta läsnäolollaan. Opiskelijoille on tärkeää, että oppilaitoksessa on aina joku, jonka puoleen voi kääntyä asiasta riippumatta. Arkiohjaaja ei edusta oppilaitosta samalla tavalla kuin kuraattori tai opettaja, eikä opiskelijan sen vuoksi tarvitse pelätä asioiden vaikutuksesta opintojen arvosteluun. Tärkeä osa arkiohjaajan työtä on opiskelijoiden motivoiminen ja tukeminen opiskeluun ja elämään liittyvissä asioissa, tärkeää on osata ottaa opiskelijoiden huolenaiheita puheeksi.
Hankkeen tavoitteena oli opintojen keskeyttämisten vähentäminen Helsingin kaupungin ammatillisissa oppilaitoksissa. Tähän tavoitteeseen pyrittiin
1) kehittämällä opiskelijan opiskeluprosessia opintojen eri vaiheissa tukeva arkiohjauksen malli,
2) parantamalla opettajien ja opiskelijahuoltohenkilöstön arkiohjaustaitoja ja
3) lisäämällä ammattiopintojen keskeyttämisilmiön tuntemusta.
Yhteisiä koulutuspäiviä eri koulutusasteiden opetus- ja ohjaushenkilöstölle, joissa käsitellään kaikille tärkeitä nivelvaiheen kysymyksiä alustuksin ja yhdessä pohtien. Aiheita mm: Ammatillinen ja perusopetus tutuksi, maahanmuuttajataustaisten nuorten ja erityisopiskelijoiden erityiskysymyksiä, pääsy- ja soveltuvuuskokeet, kielikokeet, nivelvaiheohjaus. Tavoite: Lisätä yhteistyötä, vuorovaikutusta ja tietoutta eri koulutusasteiden ja muiden yhteistyökumppanien välillä.
Seurantamallin kehittäminen ammattiopistosta valmistuneiden opiskelijoiden tilanteiden selvittämiseksi opintojen jälkeen.
Systemaattista valmistuneiden seurantajärjestelmää ei ole ollut ja valmistuneiden tilanteista on saatu tietoa lähinnä Tilastokeskuksen sijoittumispalvelun kautta. Nämä tiedot eivät kuitenkaan kerro esim. siitä, ovatko työlliset työllistyneet tutkintoaan vastaaviin tehtäviin. Lisäksi sijoittumispalvelun tiedoissa on muutaman vuoden viive.
Koulutuspäivä valmistuvien ryhmien ryhmänohjaajille lukuvuoden alkaessa.
Koulutuksen sisältöinä: Opiskelijoiden valmistumiseen, jatko-opintoihin ja työelämään ohjaaminen, työmarkkinatietous, TE-toimiston palveluihin ohjaaminen.
Tavoite: Koulutuspäivä antaa opettajille eväitä tukea ja ohjata opiskelijaa valmistumaan ja työelämään / jatko-opintoihin.
Orientaatiojakson aikana on tarkoitus perehdyttää uudet opiskelijat koulutusalaan ja oppilaitoksen käytäntöihin. Käytäntö tukee ryhmänohjaajan ja opiskelijoiden vuorovaikutusta sekä edesauttaa opiskelijoiden ryhmäytymistä uuteen ympäristöön. Käytäntö tukee myös yhteisöllisyyden kehittymistä. Jakson aikana on mahdollista tehdä taso- ja kielitestit ja saada tietoa opiskelemastaan alasta ja sen työelämämahdollisuuksista.
Noin kahden-kolmen päivän orientaatio/perehdytysjakso opintojen alkaessa ensimmäisen vuoden opiskelijoille.
Toimintamalliin kartoitettiin yhteistyön tilanne. Siihen kehitettiin yhteisiä säännöllisesti toistuvia tapahtumia opiskelijoille ja henkilökunnalle, verkostoyhteistyömuotoja, opiskelijatyötä (ohjauspalvelut ja yksilökohtainen työ) sekä tarvittavaa tiedottamista. Vastuualueet sovittiin ja kirjattiin.
Tavoite: Yhteistyön vakiinnuttaminen, verkostotyö ja ohjaustyön tehostaminen