Malli ohjaa Rikosseuraamuslaitoksen, yhdyskuntapalvelupaikkojen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön toimintaa yhdyskuntapalvelussa opinnollistamisen prosessissa. Se määrittelee kunkin toimijan tehtävät ja kuvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Mallin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimistojen henkilöstön kanssa. Kehittämisvaiheen aikana on kartoitettu opinnollistamiseen soveltuvia palvelupaikkoja Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella.
Hae avainsanalla: opinnollistaminen
Länsi-Uudellamaalla on kehitetty Vastuuta 2020 -hankkeessa (ESR) yhteistyössä työpajojen ja järjestöjen kanssa menetelmä, joka sopii epävirallisen oppimisen tunnistamiseen. Menetelmän pohjana on e-Perusteet. Menetelmän avulla kehitetään työpajan ja järjestön työtoimintaa työelämän vaatimusten mukaiseksi, kun työtehtäviä avataan tutkinnonosittain. Malli sopii myös kotouttamiskoulutuksen työelämäjakson osaamisen tunnistamiseen.
Huoltamon osatoteuttaja, Pieksämäen Seudun Liikunta ry:n OppiPaja on yhteistyössä työpajan työvalmentajien ja Esedun opettajien kanssa kartoittanut työpajojen oppimisympäristöjä (= fyysis-psyykkis-sosiaalisista tekijöistä koostuvat oppimisen ympäristöt). Oppimisympäristöjä on verrattu ammatillisten perustutkintojen sisältöihin ja ammattitaitovaatimuksiin.
K-P:n koulutusyhtymä on hankerahoituksen avulla perustanut metallialan tuotantokoulun, joka toimii Kokkolassa Kokkotyö -säätiön tiloissa. Tuotantokoulu on työvaltainen opiskeluympäristö, jossa opiskellaan pienessä ryhmässä (9-10 opiskelijaa).Tuotantokouluun opiskelijat ohjataan siinä vaiheessa, kun hänen metallialan opintonsa uhkaavat keskeytyä esim. lukuisten poissaolojen vuoksi.
Keskeistä opetussuunnitelmien purut (työpajojen työtehtävien ja valtakunnallisten opetussuunnitelmien sisältöjen yhteneväisyyksien tarkastelu/hyödyntäminen), toiminnan juurruttaminen (opetussuunnitelmien sisältöjen hyödyntäminen päivittäisessä toiminnassa) sekä opinnollistamisen hyödyntämismahdollisuudet yritysyhteistyössä (mahdolliset työelämässä suoritettavat osat tutkinnoista). Projektissa kehitetty toimintamalli, missä hyödynnetään vaihtoehtoisia oppimisympäristöjä työpaja- tai työympäristöissä, tämä mahdollistaa monille opiskelijoille opintojen jatkumisen.
Uusi Väylä Ammattiin 2 –projektissa kehitetään opinnollistamisen toimintamallia ja siihen liittyviä käytäntöjä. Projektin avulla rakennetaan työpajojen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien välistä yhteistyötä sekä työpajalla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Projektilla edistetään työpajan palveluiden hahmottumista suhteessa koulutus- ja tutkintojärjestelmään.
Unelmien Amis rakentui yhteistyöllä. Kilpailujen järjestelyt olivat monella alalla osa opetusta, ja opiskelijat pääsivät oppimaan todellisissa työelämän olosuhteissa. Näin mahdollisimman monelle tarjoutui tilaisuus päästä mukaan kilpailutunnelmaan. Helmikuussa kaksi opiskelijaa ryhmästä jäi työharjoitteluun koululle suunnittelemaan tapahtumaa, muiden lähtiessä työssäoppimaan muualle. Tapahtuman luonne ja suunnitelmat alkoivat selkeytyä työssäoppimisen aikana.
Vankien verkko-opetukseen on luotu erilaisia verkkokursseja. Näitä ovat olleet mm:
Prosessikuvaus vankilan netin käyttöönoton vastuista, tekniikoista ja pedagogisista perusteluista. Perustuu juridiikkaan, tekniikkaan ja pedagogiikkaan. Toteuttamiseen osallistunut Ottk, turvallisuudesta vastaavat apulaisjohtajat sekä rikoshallinnon edustaja.
Sähköinen oppimisympäristö suljetussa vankilassa: tavoitteena tarjota palvelua jossain muodossa mahdollisimman monelle.
Hankkeen alkuperäinen tavoite oli kouluttaa vankilaopetuksen parissa työskentelevää opetushenkilöstöä verkkopedagogiikan, vankilaopetuksen ja erityisopiskelijan tarpeitten huomioimiseen verkossa, jotta vankien opiskelumahdollisuudet lisääntyisivät ja tasa-arvoistuisivat muitten opiskelijoitten kanssa. Hankkeessa tarjottiin vankiloiden ja oppilaitosten henkilökunnalle aiheesta koulutusta.