Opiskelijoille avataan suomalaisen ammatillisen koulutuksen haun prosessia: yhteishaku ja jatkuva haku.
→ Hankkeen tuella kontaktoidaan oppilaitosta/oppilaitoksia ja järjestetään tutustuminen kiinnostavaan alaan (koulutuskokeilupaikasta sopiminen). Tutustuminen oppilaitokseen ja oppilaitoksen koulutustarjontaan voidaan järjestää myös virtuaalisesti (mallin synty ajoittui koronapandemian ajalle).
→ Opiskelijan saattaminen koulutuskokeilupaikkaan, mahdollinen tutustumiskierros opiskelijan kanssa oppilaitoksessa
Hae avainsanalla: nivelvaihe
EIKKA on jatkuvan haun erityisen tuen tunnistamisen työkalupakki. Se on kehitetty Vetovoimala-hankkeessa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen jatkuvan haun päivien aikana. EIKKAAN on koottu toimintakykyajattelun pohjalta kategorioita ja niiden alle kysymyksiä, havainnoitavia asioita ja tehtäviä, joita voidaan hyödyntää arvioitaessa erityisen tai vaativan erityisen tuen tarvetta.
Vertaisryhmätoimintaa on Vetovoimalassa pilotoitu Oulussa, Mikkelissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Tavoitteena on ollut tukea siirtymistä perusasteelta toiselle asteelle. Tuettua siirtymistä tietyille oppilaille on tehtävä jo riittävän varhain. Tukea tarvitsevat oppilaat tarvitsevat siirtymävaiheeseen poikkeuksellisen paljon tukitoimia ja ryhmiin on valittu nuoria, joiden katsotaan hyötyvän lisäohjauksesta. Vertaisryhmätoiminta tarjoaa nuorille mahdollisuuden kohdata siirtymävaiheen haasteet yhteistoiminnallisesti vertaisten kanssa.
Vetovoimala-hankkeen tavoitteena on erityisen ja vaativan erityisen tuen asiakkaiden ammatilliseen koulutukseen ohjaamisen ja siirtymävaiheen palvelujen kehittäminen. Palveluita kehitetään perusopetuksesta ja jatkuvan haun kautta hakevien erityistä ja vaativaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden tarpeisiin.
Opin portailta työelämään -hankkeen avulla Diakin, SDOn ja Oamkin kohdeopiskelijoille on pystytty tarjoamaan oppilaitoksen yleisen työllistymisen tuen lisäksi opiskelijakohtaista tukea esimerkiksi vahvistamalla oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä, tarjoamalla työnhakuun tukipajatoimintaa ja tukemalla opiskelijaa ja työnantajaa harjoittelupaikoissa.
Kohdeopiskelijoille on järjestetty työnhakemiseen liittyviä tukipajoja. Tukipajoissa on käsitelty opiskelijoiden toivomia aiheita esim. työnhakua Suomessa ja siihen liittyviä asiakirjoja.
Hankkeen päätavoitteena on maahanmuuttaja-, kv- ja romaniopiskelijoiden loppuvaiheen opintojen sujuvuuden tukeminen ja työllistymisen tehostaminen sekä työpaikkojen kulttuurisensitiivisyyden ja ohjausosaamisen vahvistaminen Pohjois-Pohjanmaalla.
ESR-rahoitteisessa Opin portailta työelämään -hankkeessa ovat mukana Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), Suomen Diakoniaopisto (SDO) ja Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk).
Hankkeen tavoitteet ovat:
1. Loppuvaiheen opintojen sujuvuuden tukeminen:
Kokonaan uuden toimintamallin luominen ruotsin kielen oppimiseen tapahtui Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun toimesta NOPSA-hankkeessa. Hankkeen tarkoitus on ollut edistää ja nopeuttaa AO-opiskelijoiden sujuvaa siirtymistä ammattiopistoista (AO) ammattikorkeakouluihin (AMK) sekä edesauttaa osaamisen tunnistamista.