Hybridien oppimisympäristöjen ja digitaalisen materiaalin kehittämiseen tarvitaan mielikuvitusta, omistautumista työlleen ja täydennystä omaan ammattiosaamiseen. Yksilöllisten opintopolkujen tueksi on hyvä luoda oppimismateriaalit ja -ympäristöt sellaisiksi, että niitä voidaan käyttää lähes missä tahansa. Sähköisen materiaalin käyttö on esimerkiksi oiva tapa mahdollistaa monen asian oppiminen paremmin ja syvällisemmin kuin tavallisessa lähiopetuksessa.
Hae avainsanalla: opettaja
Opas tarjoaa työpaikoille ja oppilaitoksille työkaluja yhteistyön kehittämiseen: auttaa kiinnittämään huomiota yhteistyön sisältöön ja auttaa rikastamaan nykyisiä käytäntöjä sisällöllisesti vastaamaan lähitulevaisuuden työn osaamistarpeita.
Näkökulmat: työpaikalla tapahtuvan oppimisen sujuvuus, muuttuvan työelämän osaamistarpeisiin vastaaminen, jatkuvan yhteistyön kehittäminen oppilaitoksen ja työpaikan välillä.
Ensikertaiset HOKSit laadittiin syksyllä 2018 suurelle määrälle opiskelijoita. HOKSin laajuudesta johtuen halusimme kyselyllä varmistua, millä tasolla ryhmänohjaajien/HOKSin laatioijoiden osaaminen oli. HOKS palautekysely toteutettiin Google Forms:lla. Kysely muotoiltiin siten, että kysymykset tukivat HOKSin sisällön omaksumista ja uuden ammatillisten koulutuksen lainsäädännön mukaista henkilökohtaistamisprosessia.Opiskelijoille suunnatulla kyselyllä keräsimme palautetta ensikertaisen HOKSin laadinnasta ja osallistimme opiskelijoita hankkeen toimintaan.