Etelä-Savossa selvitettiin edellytyksiä maakunnalliselle verkostomaisesti toimivalle palveluohjausmallille, jolla voidaan tarjota nivelvaiheen ohjauspalveluja yli 25-vuotiaille aikuisille.
Toimenpiteet olivat
Etelä-Savossa selvitettiin edellytyksiä maakunnalliselle verkostomaisesti toimivalle palveluohjausmallille, jolla voidaan tarjota nivelvaiheen ohjauspalveluja yli 25-vuotiaille aikuisille.
Toimenpiteet olivat
#Hyvinvoiva amis -hankkeen kansainvälisenä yhteistyönä kehitettiin online työkalu tukemaan nuoria heidän pohtiessaan omia tulevaisuuden valintojaan. Sivusto toimii apuna siirtymävaiheissa vahvistaen käyttäjän itseohjautuvuutta, auttaa käyttäjää pohtimaan elämäntilannettaan ja tulevaisuuttaan, tukee opintojen etenemistä ja motivoi käyttäjää pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia ja omia vahvuuksiaan. Sivusto on vapaasti sekä nuorten itsensä että heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten käytettävissä ja se on kohdennettu etenkin perus- ja toiselle asteelle.
Tiivistimme eri kouluasteiden välistä yhteistyötä luomalla uusia sisältöjä ja toimintatapoja lappilaiselle koulutuskumppanuudelle. Yhteistyössä vahvistimme opiskelijoiden osaamisen kehittymistä ja henkilöstön yhdessä tekemistä. Kumppanuuden keskiössä olivat eri kouluasteiden yhteistyö, jatkuvan oppimisen edistäminen ja sujuvien siirtymien vahvistaminen työelämään ja kouluasteelta toiselle.
Lähtökohtana kaikessa tuessa on opiskelija ja hänen tarpeensa. Koska kohdeopiskelijajoukko on hyvin heterogeeninen ja opiskelut etenevät monesti loppuvaiheessa eritahtisesti, myös tuen tarpeet olivat erilaisia. Hyväksi havaittuja ja testattuja toimintamuotoja ovat:
• Tukipajat
• Yksilöllinen ohjaus ja tuki
• Työharjoitteluiden/työssäoppimisen tuki
• Työllistymisen ja verkostoitumisen tuki
• Monikulttuurisuuskoulutukset työelämälle
Hankkeen tavoitteena on kehittää lappilaisten nuorten siirtymiä peruskoulusta ammattiopintoihin ja ammattiopinnoista työelämään. Tavoitteena on myös vahvistaa nuorten opinnoissa edistymistä ja tutkintojen suorittamista kehittämällä moniammatillista tiimityöskentelyä vastaamaan viime aikaiseen ammatillisen koulutuksen reformiin. Hankkeessa kehitetään ammatillisen koulutuksen käytänteitä parantamalla nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten taitoja tunnistaa opiskelijoiden hyvinvointiin ja sosiaalipalveluihin liittyviä tarpeita.
Opiskelijoiden rekrytointi valmentavaan koulutukseen
Toisen asteen ammatillisten opintojen aikana opiskelijoita kannustetaan AMK-opintoihin ja kehitetään heidän urasuunnitteluvalmiuksiaan.
Toisella asteella tunnistetaan AMK-opinnoista kiinnostuneet ja haastatellaan AMK-pajoihin tulevat (esim. riittävä kielitaito ja opiskeluvalmiudet, motivaatio)
AMK-opintoihin valmentavat amk-pajat
YPO-hankkeessa, KSAOssa pelillisyyttä ja pelillisiä elementtejä hyödynnettiin monialaisten polkujen markkinoinnissa yläkoululaisille.