-hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja turvallisuutta
Aikataulu 13.11.2020–31.12.2022
Aikataulu 13.11.2020–31.12.2022
Galaksi on Opetushallituksen rahoittama Oikeus osata -kehittämisohjelman valtakunnallinen koordinaatiohanke, joka kohdentuu hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden vahvistamiseen sekä kehittämiseen ammatillisessa koulutuksessa toimenpidekokonaisuudessa 2. Hankkeen toteuttaja on Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry.
Yhteistyöverkostolle järjestetään kohtaamisia tiedonvaihdon ja kehittämisen tueksi. Säännöllisiä tapaamisia ovat ydinverkoston hankekoordinaattoreiden tapaamiset, teemaverkoston virtuaalitapaamiset ja verkostopäivät. Lisäksi Galaksi tekee tiivistä yhteistyötä valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden ja OPH:n kanssa.
Katso tästä linkistä Galaksi pähkinänkuoressa.
Lisätietoja hankekoordinaattori Mari Korpela mari.korpela(at)sakury.net
Galaksin koordinoi 14 verkostohanketta, joissa on lisäksi 92 osatoteuttajaa. Verkostossa on 77 ammatillisen koulutuksen järjestäjää sekä kolmannen sektorin toimijoita. Verkostohankkeet kehittävät ja vahvistavat toimintaa neljässä painopisteessä, joista verkostohanke voi olla mukana yhdessä tai kaikissa painopisteissä. Painopisteitä ovat
2.1 Opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien ja opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen
2.2 Liikkuva Amis -toiminnan ja Ammattiosaajan työkykypassin käytön laajentaminen
2.3 Yhteisöllisen toimintakulttuurin vahvistaminen
2.4 Ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittäminen
Verkostohankkeet ja päätoteuttajan organisaatio
Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Opetushallituksen valtionavustusrahoitteisesta ammatillisen koulutuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmasta, Oikeus osata teetettiin Owal Goup Oy:llä vaikuttavuusarviointi toimenpidekokonaisuuksista 1–3. Vaikuttavuusarvioinnin kohteena olivat toimenpidekokonaisuuksien verkostohankkeet (yht. 31) sekä kokonaisuuksia ohjaavat koordinaatiohankkeet (4).
1.1 valtakunnan koordinaatio Valo (Winnova)
- 10 verkostohanketta (joissa lisäksi 82 osatoteuttajaa)
1.2 valtakunnan koordinaatio Taidolla jatkoon (Turun kaupunki)
- 3 verkostohanketta (joissa lisäksi 34 osatoteuttajaa)
2 valtakunnan koordinaatio Galaksi (SAKU ry)
- 14 verkostohanketta (joissa lisäksi 92 osatoteuttajaa)
3 Tulevaisuuden johtaminen (Omnia)
- 4 verkostohanketta (joissa lisäksi 56 osatoteuttajaa)
Arvioinnin tavoitteena oli selvittää, miten hankkeiden tavoitteet ovat toteutuneet.
Millaisia vaikutuksia saavutetuilla tuloksilla on ollut sekä tarkastella valittujen toimenpiteiden ja kehittämistapojen toimivuutta tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta. Tarkastelu teetettiin koulutuksen järjestäjän, hankeverkoston, koordinaation sekä laadun ja tasa-arvon eli Oikeus osata -ohjelman tasolla.
Arvioinnin toteutus teetettiin ohjelman valtakunnallisten koordinaatiohankkeiden toimeksiannosta keväällä 2022 huhti- ja toukokuun välisenä aikana. Pääasiallisena aineistona oli koordinaatiohankkeiden tuottamia, välittämiä aineistoja: Toimenpidekokonaisuuksien seurantakyselyt syksyltä 2021 ja keväältä 2022, johdon kysely keväältä 2022, vertaisarviointidokumentoinnit verkostohankkeilta sekä täydentäviä haastatteluja (8 kpl).
Tästä linkistä Oikeus osata -ohjelman vaikuttavuusarviointiin
Verkostopäivän teemoina olivat juurruttaminen, vertaisarviointi ja osallistaminen. Hanketyön juurruttamisen teemaan meitä johdatteli SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola. Esedun JoPeda verkostosta Taisto Hirvonen oli kertomassa palvelumuotoilusta ja Lean -menetelmästä sekä kuinka heidän verkostohankkeessa menetelmiä oli hyödynnetty jatkuvan haun ja HOKS-prosessien kehittämisessä.
Juurruttamista ja arkeen kiinnittämistä esitteli SAKU ry:stä verkostokoordinaattori Maria Käkelä Kiinni strategiaan -mallin kautta. Galaksin kevään virtuaalikohtaamiset olivat painopistetyöpajoja ja niiden tuloksena syntyi painopisteiden läpileikkaavat kulmakivet. Kulmakivien prosessia ja tuloksia esitteli hankekoordinaattori Mari Korpela.
Iltapäivällä oli verkostohankkeiden vertaisarviointi, jossa verkostohankkeet esittelivät yhden keskeisen tuloksen, mitä saman painopistealueen(-alueiden) toinen verkostohanke arvioi ja antoi palautetta. Vertaisarviointi oli osa Oikeus osata -ohjelman vaikuttavuusarviointia. Iltapäivän päätti osallistamisen asiantuntija Jussi Simolin Innoduelista.
Tästä linkistä Galaksin verkostopäivän 12.4.2022 materiaaleihin
Galaksin virtuaalinen verkostopäivä oli suunnattu kaikille Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuudessa 2 oleville verkostohankkeille ja heidän osatoteuttajillensa. Päivässä luotiin katsetta jo tulevaan kevääseen sekä kuultiin verkostohankkeilta kolme kovinta tähän asti toteutunutta toimintaa puheenvuorot.
Kevään 2022 aikana tehdään toimenpidekokonaisuudesta vaikuttavuusselvitys. Hankekoordinaattori Mari Korpela esitteli, miten vaikuttavuus rakentuu eri mallien kautta. Kevään aikana selvityksen tueksi kohtaamme verkostoa painopistekohtaisissa virtuaalisissa verkostokohtaamisissa, joissa keskustelemme aiheen tärkeimmistä kivijaloista ja vaikuttavuudesta. Verkostokoordinaattori Maria Käkelä esitteli verkostolle Kiinni strategiaan mallia, miten uusi toiminta kiinnitetään osaksi organisaation rakenteita. Kävimme myös läpi mitä toimenpidekokonaisuudelle kuuluu, missä Mari Korpela esitteli valtakunnankoordinaatioiden seurantakyselyn yhteenvetoa Galaksin osalta. Valtaosa verkostohankkeista oli paikalla esittelemässä tärkeintä toteutunutta toimintaansa. Osa heidän esittelymateriaaleista liitteenä. Päivän lopuksi esiteltiin kevään levittämiskohtaamisten suunnitelma ja loppuvuoden verkoston virtuaalikohtaamiset: Kiusaamisen ehkäisy 30.11. sekä Aikuisopiskelijan hyvinvointi, yhteisöllisyys ja osallisuus 7.12. Näistä lisätietoa ja kalenterikutsu sivuston etusivun tapahtumakalenterissa.
Lue täältä Galaksin verkostopäivän 16.11.2021 ohjelma
Tutustu täältä päivän esitysmateriaaliin
Tutustu täältä Kiinni strategiaan malliin
Verkostohankkeiden kolme kovinta toteutunutta toimintaa esitysmateriaalit
#vaikutamme yhdessä
Hyvinvointia ja osallisuutta kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta
Hyvinvoiva amis
Oikeus osallistua
Osallistu ja voi hyvin, OVH
Turva
Turvaa opiskeluun digitaalisuudella, TURVADIGI
OPKE -opiskelijakunnan kehittäminen
Galaksin verkostopäivä oli suunnattu Oikeus osata -ohjelman hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden, osallisuuden ja turvallisuuden verkostohankkeille, heidän osatoteuttajille ja muille sisällöstä kiinnostuneille. Päivän aluksi SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kertoi, miten hyvinvointi, yhteisöllisyys ja osallisuus on keskeisesti SAKU ry:n toiminnassa. Hankekoordinaattori Mari Korpela esitteli Galaksin kevään keskeisistä toimintaa, kesäkuussa julkaistavaa uutiskirjettä sekä alustavan suunnitelman koordinaatioiden yhteisestä arvioinnista. OPH:n erityisasiantuntija Minna Vasenius piti katsauksen Oikeus osata -ohjelmasta. Kuulimme aamupäivän aikana myös loistavia puheenvuoroja verkostohankkeiden kovista tavoitteista. Iltapäivällä verkostokoordinaattori Maria Käkelä SAKU ry:stä johdatti hankkeita mallintamiseen ja painopisteiden kivijalkojen pohdintaan, mistä pääsimme pienryhmäkeskusteluihin miettimään yhteisiä kivijalkoja sekä yhteistyötä painopisteittäin.
Galaksin verkostopäivän ohjelman voi lukea täältä.
Verkostopäivän esitysmateriaalit
Tutustu tästä SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippolan verkostopäivän materiaaliin Hyvinvointi, yhteisöllisyys ja osallisuus SAKU ry:n toiminnassa.
Tutustu tästä materiaaliin mallintamisesta verkostokoordinaattori Maria Käkelä SAKU ry
Galaksin verkoston virtuaalikohtaamiset ovat matalan kynnyksen verkostotapaamisia, joihin voi liittyä mukaan silloin, kun omaan kalenteriin sopii. näissä kohtaamisissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja tapahtumista sekä Oikeus osata -ohjelman toimenpidekokonaisuutta 2 koordinoivan Galaksin näkökulmasta että verkoston hankkeiden näkökulmasta. Kaikenlainen tiedon- ja kokemusten vaihto hankkeisiin liittyen on sallittua. Tapaamisissa on teemana ennalta sovitun painopisteen asioita, mutta langoille sopii tulla myös kuulemaan, kun sisältö kiinnostaa vaikkei hanke juuri siinä painopisteessä olisikaan. Varsinaista ilmoittautumista ei tarvita, vaan kalenterikutsun voi hyväksyä ja ilmestyä langoille.
Lisätietoja hankekoordinaattori Mari Korpela, mari.korpela@sakury.net.
Virtuaalikohtaamisen teemana oli turvallisuus Oikeus osata -ohjelman painopisteessä 2.4 ammatillisen koulutuksen turvallisuuskulttuurin kehittäminen. Koordinaation terveiset kohtaamisessa käsittelivät hankkeiden seurantakyselyä ja sen usein kysyttyjä kysymyksiä. Kyselyn vastaamisaika on 31.10.2021 menessä. Kyselyn yhteenvedot tulevat marraskuun aikana nähtäville Oikeus osata -ohjelman How space alustalle.
Kuulemiskierroksella turvallisuushankkeet esittelivät syksyn aikana tehtyä toimintaansa ja hyviä käytäntöjään. Paljon on tehty toimia turvallisuuden kehittämisen parissa ja työ jatkuu. Esittelyt ja keskustelu oli vilkasta. Lopuksi esittelyssä oli loppuvuoden kalenteriasioita. Seuraava virtuaalikohtaaminen on 9.11. klo 14-15.30 teemalla kiusaamisen ehkäisy (kaikille painopisteille).
Virtuaalikohtaamisen 12.10.2021 teemana oli hyvinvointi Oikeus osata -ohjelman painopistealueessa 2.2. Liikkuva Amis -toiminnan ja
Ammattiosaajan työkykypassin käytön laajentaminen. Kohtaamisessa käytiin läpi koordinaatiohankkeiden seurannan usein kysytyt kysymykset. Seurannan UKK löytyy myös Oikeus osata -ohjelman How space alustalla.
Kohtaamisen esittelyssä oli Hyvinvoiva amis verkostohanke, jonka 13 kumppania toimivat Ammattiosaajan työkykypassin ja/tai Liikkuva amis toiminnan käyttöönottajina, levittäjinä tai laajentajina. Ammattiosaajan työkykypassin käyttöönoton tueksi hankkeessa on kaksivaiheinen perehdytysmalli. Orientaatiot luovat perusteet sekä vastaavat kysymykseen miksi ja käyttöönottopajat ohjaavat käytäntöön työkalujen avulla. Käyttöönoton tueksi hankkeessa valmennetaan myös mentoreita, jotka auttavat ja tukevat omassa organisaatiossa kollegoitaan Ammattiosaajan työkykypassin käytössä. Ammattiosaajan työkykypassin orientaatiot ja käyttöönottopajat ovat nyt valtakunnallisia tunnin mittaisia perehdytyksiä verkossa kuukausittain. Ne löytyvät Hyvinvoiva amis etusivun tapahtumakalenterista, lue lisää ja ilmoittaudu.
Kohtaamisessa kuulimme myös muiden hankkeiden hyviä käytäntöjä hyvinvoinnin tukemisesta ja Hyvinvointivirtaa viikon kuulumisia. Lopuksi kuulimme SAKU ry:n hyvinvoinnin työkaluista (hyvinvoinnin vuosikello ja hyvinvoiva ympäristö) ja hyvinvoiva amis uutiskirjeestä. Lue lisää hyvinvoinnin työkaluista Hyvinvoiva amis sivustolta täältä ja tilaa hyvinvoiva amis uutiskirje täältä, sivun alareunasta
Tästä linkistä virtuaalikohtaamisen 12102021 materiaaliin.
Virtuaalikohtaamisen 2.9.2021 teemana oli opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuuksien ja opiskelijakuntatoiminnan kehittäminen Oikeus osata -ohjelman painopistealueessa 2.1. Keväällä virtuaalikohtaamisissa tutustuttiin hankkeisiin, suunnitelmiin ja tavoitteisiin. Nyt syksyllä toimet ovat jo käynnissä ja siirrytään toimintaan. Kohtaamisessa tutustuttiin tulevaan Oikeus osata -ohjelman koordinaatioiden seurantaan, joka tulee tehtäväksi kaikille verkostohankkeille ja heidän osatoteuttajille. Saimme innostua OPKE -hankkeen syksyn toiminnasta ja verkoston jakamista hyvistä käytännöistä opiskelijakunnan, tutortoiminnan ja alumnitoiminnan kehittämisessä. Lopuksi saimme vinkkejä SAKU ry:n tutorkoulutukseen ja Amistamo -tapahtumaan.
Tästä linkistä virtuaalikohtaamisen 02092021 materiaaliin.
Tästä linkistä OPKE, Opiskelijakunnan kehittämishanke materiaaliin.
Tästä linkistä SAKU ry:n tutorkoulutus ja Amistamo materiaaliin.
Kohtaamisessa kävimme läsnäolijoiden kesken kuulumiskierroksen kevään toimista, onnistumisista, mahdollisista haasteista ja syksyn tulevista suunnitelmista. Hankkeissa on päästy hyvään vauhtiin kevään aikana. Suunnitelmat syksyyn olivat pitkällä ja myös ensikevään toiminnan suunnittelua oli aloitettu. Odotettiin jo syksyn lähiopetusta, jotta päästään toteuttamaan suunniteltuja toimia. Kohtaamisesta huokui verkoston ilo ja energia. Kevään aikana Galaksin kohtaamisissa on opittu jakamaan omia hyväksi havaittuja kokemuksia ja suunnitelmia sekä vastapainoksi saadaan virikkeitä, ideoita ja toimintamalleja muilta saman aiheen parissa työskenteleviltä. Kiitos verkostolle kuluneesta keväästä 2021, tällä yhteistyöllä on hyvä jatkaa.
Virtuaalikohtaamisen 21062021 materiaalin voi katsoa tästä linkistä.