Tutustu maksuttomaan Mielenterveys voimaksi -verkkokurssiin
Tervetuloa vahvistamaan nuorten mielenterveyttä! Mieli ry:n mielenterveys voimaksi -verkkokurssilla saat vinkkejä, ideoita ja näkökulmaa mielenterveyden vahvistamiseen ja mielenterveystaitojen tukemiseen. Kurssi on tarkoitettu itseopiskeluun joko yksin tai työporukalla. Verkkokurssin arvioitu kesto on noin 10 tuntia, voit tutustua sisältöihin myös mielenkiintosi mukaan. Suoritettuasi kurssin voit tilata itsellesi kurssitodistuksen. Tästä linkistä pääset Mielenterveys voimaksi -verkkokurssille.
Oppilaitoksen mielenterveyttä edistävä toimintakulttuuri
Oppilaitoksen toimintakulttuurilla on merkittävä rooli nuorten mielenterveyden edistäjänä. Mielenterveyttä edistävä toimintakulttuuri rakentuu oppilaitoksissa pitkäjänteisellä yhteistyöllä, jossa jokainen yhteisön jäsen on tärkeä. Mielenterveyttä edistäviä tekijöitä ovat läsnäolo ja kohtaaminen, osallisuus ja kuuleminen, mielenterveystaitojen harjoittelu, turvallisuus ja ryhmähenki, vahvuuksien näkeminen sekä kynnyksetön tuki ja apu. Lue lisää mielenterveyttä edistävän toimintakulttuurin rakentamisesta Mieli ry:n sivuilta.
Yksinäisyyden työkalupakki -luentosarja opiskelijoiden parissa toimiville
Nyyti ry tarjoaa ammattilaisille suunnattuja maksuttomia verkkoluentoja, jotka antavat valmiudet yksinäisyyden puheeksi ottoon, opiskelijan myötätuntoiseen kohtaamiseen, sekä sopivan avun piiriin ohjaamiseen. Verkkoluennot sopivat kaikille opiskelijoiden parissa toimiville.
Yksinäisyyden työkalupakki -luentosarja:
Yksinäisyyden työkalupakki osa 1: Kuinka puhua yksinäisyydestä? 11.4.2024 klo 12–13. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Yksinäisyyden työkalupakki osa 2: Kuinka lieventää yksinäisyyttä? 18.4.2024 klo 12–13. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Yksinäisyyden työkalupakki osa 3: Mistä apua yksinäisyyteen? 25.4.2024 klo 12–13. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.
Nuortennetin sisällön tuottaminen osaksi opintoja
Terveisiä nuortennetti.fi sivustolta. Mannerheimin Lastensuojeluliitto tekee nuorten osallisuutta edistävää digitaalista nuorisotyötä Nuortennetissä, jonka pääkohderyhmänä ovat 13–21-vuotiaat erilaisissa elämäntilanteissa olevat nuoret. Nuortennetistä nuori löytää tietoa, tukea ja tekemistä. Nuortennetissä on kävijöitä vuosittain noin 215 000 ja keskustelupalstalla viestejä julkaistaan yli 10 000 vuodessa.
Kehitämme oppilaitosyhteistyötä ja tarjoamme mahdollisuutta sisällyttää opintojaksoon tai osaksi isompaa projektia Nuortennetin sisällön tuottamisen. Sisältö voi olla tiettyyn teemaan liittyvää tai sen kautta voi harjoitella esimerkiksi jonkin mediamuodon tekemistä. Voitte toteuttaa itse kokonaisuuden tai voimme olla mukana esittelemässä Nuortennettiä tai ideoimassa ja arvioimassa sisältöjä. Itse toteuttaessa voi hyödyntää esim. tehtäväkorttiamme. Lisätietoa saat tästä linkistä tai kaisa.onlen@mll.fi.
Nikotiinipussit, nuuska ja vape – onko niistä haittaa?
Nikotiini muun muassa rasittaa kehoa ja heikentää palautumista sekä vastustuskykyä. Nikotiini voi aiheuttaa myös univaikeuksia. Lisää tietoa nikotiinista, nuuskasta ja sähkösavukkeesta:
• 30 faktaa nikotiinista
• 30 faktaa nuuskasta
• 25 faktaa sähkösavukkeesta
Sparrausta tupakoinnin tai nikotiinin käytön lopettamiseen saa Hengitysliiton Stumppi-neuvonnasta numerossa 0800 148 484 (auki maanantaisin ja tiistaisin kello 10-18 sekä torstaisin kello 13–16). Soittaminen on maksutonta sekä anonyymia, ja puhelimeen vastaa terveydenhuollon ammattilainen. Lisää tietoa saat Hengitysliiton sivuilta.
Kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuussivusto koulutuksen järjestäjän tukena
Opetushallituksen verkkopalvelusta löytyvä Kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuussivusto tarjoaa tukimateriaaleja varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Sivusto on jatkuvasti päivittyvä ja sieltä löytyy konkreettisia malleja kokonaisturvallisuuden suunnitteluun, riskien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä suunnitelmien yhteensovittamiseen ja käyttöönottamiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen turvallisuus -sivustoon pääset tutustumaan tästä linkistä.
Työkaluja kodin ja oppilaitoksen yhteistyöhön
Toisen asteen opintojen aloittaminen on nuorelle ja koko perheelle uusi ja jännittävä tilanne. On tärkeää luoda sellaisia kodin ja oppilaitoksen yhteistyön käytänteitä, jotka auttavat vanhempia tukemaan oman nuoren opintoja ja työelämään siirtymistä. Yhteistyö tukee myös oppilaitosten ja opettajien työtä. Vanhempainliiton verkkosivuilta löytyy tietoa toisella asteella opiskelevan nuoren ja hänen perheensä tarpeista sekä työkaluja kodin ja oppilaitoksen yhteistyöhön. Vanhempainliiton sivuille pääset tutustumaan tästä linkistä.
Työkykypassin päivittelypäivä - työkykyä ja hyvinvointia moninaisille oppijoille
Tervetuloa päivittelypäivään 26.3.2024 Tampereelle tai verkkoon kuulemaan työkykypassin uusimpia uutisia, vaihtamaan kuulumisia, ajatuksia ja ideoita työkykypassin käyttöönotosta sekä käytöstä. Päivittelyn teemana on moninaiset oppijat. Työkykypassin käytöstä S2-opiskelijoiden oppimisen välineenä kertoo Luksian ammatillinen ohjaaja Christian Paatela, joka esittelee työkykypassista tekemäänsä opinnäytetyötä. Päivittelypäivä on suunnattu työkykypassin parissa työskenteleville, jotka haluavat päivittää työkykypassiosaamistaan yhdessä verkoston kanssa.
Ilmoittaudu mukaan 19.3. mennessä tästä linkistä. Tilaisuus on maksuton.
Paikka ja aika: Tampere, SAKU ry:n toimisto (Mustanlahdenkatu 3-7 E), 26.3.2024 klo 10-15 tai verkossa klo 10-12.
Liikevirtaa-kampanja opiskelijoille huhtikuussa
SAKU ry:n Liikevirtaa-kampanjassa lisätään yhteisöllisyyttä liikunnan ja vihreiden tekojen avulla. Kampanja on mahdollista toteuttaa omassa oppilaitoksessa yhdessä opiskelijoiden kanssa erilaisina teemapäivinä nostamalla vihreitä tekoja esille ja/tai lähtemällä mukaan valtakunnalliseen liikuntahaasteeseen.
Kevään kampanjassa toivotaan monenlaisia tapahtumia ja tempauksia, jotka kannustavat kestävään arkeen sekä yhteisöllisen liikunnan lisäämiseen oppilaitoksissa. Ideoikaa oppilaitokseenne parhaiten sopiva teemallinen tapahtuma tai voitte ottaa käyttöön valmiiksi ideoituja tapahtumia.
Liikuntahaaste alkaa huhtikuun alussa ja kestää neljä viikkoa. Se toteutetaan verkkoalustalla, jonka liikuntapäiväkirjaan opiskelijat voivat merkata liikuntasuorituksiaan tiimeinä. Liikuntasuoritusten lisäksi alustalle merkitään vihreitä tekoja, joita ovat esimerkiksi käveleminen bussilla liikkumisen sijaan tai roskan kerääminen maasta. Viikkotavoitteena on 3,5 tuntia liikuntaa ja neljä vihreää tekoa.
Kampanja on maksuton ja sen päätyttyä jaetaan palkintoja osallistuneiden kesken. Pääset tutustumaan ja ilmoittautumaan kampanjaan tästä linkistä.
Tilaa hyvinvoivaamis uutiskirje hyvinvoivaamis -sivustolta. Tästä linkistä uutiskirjeen tilaus ja peruutus sivulle.
Seuraa sivuamme Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto Facebookissa niin näet julkaisemamme tai jakamamme ammatillisen koulutuksen hyvinvointiin liittyvät päivitykset omassa syötteessäsi. Tästä linkistä Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston Facebook ryhmäsivuille.