Ehkäisevä päihdetyö toisella asteella ammattilaiskoulutus
Koulutus tarjoaa valmiuksia oppilaitoksessa tehtävään ehkäisevään päihdetyöhön sekä nuorten päihteiden käyttöön puuttumiseen ja niiden käyttöön liittyvän huolen puheeksiottamiseen. Koulutuksessa käsitellään myös päihdeohjelman merkitystä. Hyvin toteutetulla ehkäisevällä päihdetyöllä on suuri vaikutus opiskelevien nuorten hyvinvointiin ja myös koko oppilaitosyhteisön turvallisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Tutustu lisää: https://ehyt.fi/koulutus/ehkaiseva-paihdetyo-toisella-asteella-koulutus-ammattilaisille/.
Maksutonta materiaalia päihdekasvatuksen tueksi
Jos olette järjestämässä opiskelijoille hyvinvointiaiheista kahvilaa, teemapäivää, toimintapistettä, aamunavausta, oppituntia tms. niin kannattaa tsekata laaja materiaalitarjontamme; tarjolla on materiaalia moneen lähtöön, myös selkokielellä https://ehyt.fi/kohdepaikka/toinen-aste/.
Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuen palveluiden kehittäminen ammatillisen koulutuksen opiskeluterveydenhuollossa
Vuoden 2023 alussa aloitettiin prosessi lopettamisen tuen palveluiden kehittämiseksi opiskeluterveydenhuollossa. Tavoitteena on opiskeluterveydenhuollossa toimivien terveydenhoitajien osaamisen vahvistaminen sekä keinojen ja välineiden kehittäminen sekä käyttöönotto. Lisätietoa taustaselvityksestä ja kehittämisprosessista: Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tuki opiskeluterveydenhuollossa | FressisEdu.
Nikotiiniton amis-toimintamalli
Oppilaitoksen mahdollisuudet vaikuttaa erityisesti nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön ovat merkittävät. Nikotiiniton amis -toimintamalli tarjoaa pieniä rakenteellisia ja konkreettisia toimia, jotka yhdessä tukevat oppilaitoksen toimintakulttuurin kehittämistä. Lue lisää: https://fressisedu.fi/oppilaitokset/nikotiinitonamis/.
Sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Mitä sinun olisi hyvä tietää näistä tuotteista? Lue lisää FressisEdusta:
https://fressisedu.fi/materiaalit/sahkosavuke-eli-vape-nuorten-keskuudessa/
https://fressisedu.fi/materiaalit/nikotiinipussit-nuorten-keskuudessa/
Opiskeluhuoltopalvelujen käyttö perusopetuksessa ja toisella asteella; kouluterveyskyselyn 2023 tuloksia
Julkaisussa raportoidaan vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset opiskeluhuoltopalvelujen käytöstä sekä oppilaiden ja opiskelijoiden kokemuksista avun ja tuen saannista opiskeluhuoltopalveluista. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastuksista raportoidaan tietoa sekä tarkastusten toteutumisesta että viimeisimmän terveystarkastuksen vuorovaikutuksesta ja yksilöllisyydestä. Tuloksia tarkastellaan kansallisina ja hyvinvointialuekohtaisina tuloksina, sukupuolittain sekä muutostrendeinä vuosina 2017–2023. Työpaperi löytyy täältä.
Tilaa työpaja mielenterveyden edistämisestä oppilaitokseesi pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Joensuussa, Lappeenrannassa tai Kouvolassa
Yeesi tarjoaa mielenterveyttä edistävää työpajaa ilmaiseksi toisen asteen oppilaitoksiin. Työpajassa käsitellään mielenterveyttä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia ja pohditaan erilaisia mielenterveystekoja niin yksilön, yhteisön, yhteiskunnan ja kulttuurin tasoilla. Työpaja kestää 45 minuuttia ja sen työskentelytavat ovat toiminnalliset. Työpaja on tarkoitettu 8–30 opiskelijalle. Työpajaa voit tiedustella sähköpostilla osoitteesta vierailut@yeesi.fi.
Opiskelijalle tukea ja juttuseuraa Ylitse Mentorapp -sovelluksessa! Nappaa oppilaitokseesi valmiit markkinointimateriaalit
Ylitse MentorApp on puhelimeen ladattava sovellus, jossa opiskelijat saavat mentoreilta vertaistukea liittyen opintoihin, stressiin, ajanhallintaan, tulevaisuudensuunnitelmiin sekä muihin opiskelijan arjessa ja elämässä askarruttaviin asioihin. Keskustelut käydään anonyymisti chat-viesteillä. Yeesin kouluttamat mentorit löytyvät sovelluksesta hakusanoilla "mielenterveys", "opiskelu", "hyvinvointi" & "jaksaminen opinnoissa". Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Google Playsta tai App Storesta hakemalla nimellä "Ylitse MentorApp".
Lisätietoja voi kysyä Yeesin Miralta (mira@yeesi.fi).
Päivystäjäksi Sekasin-ryhmächattiin
Haluaisiko opiskelijasi tukea nuorten mielenterveyttä ja lähteä mukaan tekemään merkityksellistä vapaaehtoistoimintaa? Yeesi ry, eli Nuorten mielenterveysseura, hakee nyt uusia vapaaehtoisia päivystämään Sekasin-ryhmächattiin!
Päivystäjäksi Sekasin-ryhmächattiin-koulutus pidetään to 23.11.2023 klo 18.00–20.00 Google Meet:ssa.
Sekasin-ryhmächat - eli tuttavallisemmin ryhmis - ei ole vain Sekasin-yksilöchatin “jonotusaula”, vaan se on myös tärkeä yhteisö, josta nuoret saavat vertaistukea arkeensa! Ryhmächattia moderoi aina Yeesin työntekijä, kun taas keskustelunherättäjänä ja juttuseurana toimii Yeesin vapaaehtoinen. Koulutus antaa kattavan tietopaketin siitä, millaista on päivystää Yeesin vapaaehtoisena Sekasin-ryhmächatissa.
Lisätietoa ja ilmoittautumiset (viim. 21.11.2023): https://yeesi-ry-lv.creamailer.fi/survey/answer/t5bx2xzltyz2p.
Päivystäjäksi sopii, jos
• on 20–29-vuotias
• on kiinnostunut merkityksellisestä vapaaehtoistoiminnasta ja nuorten mielenterveydestä
• on kykyä ja resursseja kohdata ja käsitellä vaikeitakin aiheita
• ei itse osallistu Sekasin-ryhmächattiin kävijänä
Päivystäjänä
• pääsee tukemaan toisia nuoria, kehittämään vuorovaikutustaitoja ja edistämään sekä omia että ryhmächattiin osallistuvien nuorten mielenterveystaitoja
• tukena ovat Yeesin työntekijät
• pääsee osallistumaan Yeesin vapaaehtoisille suunnattuun virkistys- ja lisäkoulutustoimintaan
• saa valita itse päivystysaktiivisuuden: Yeesin ryhmis-vuorot ovat 2h pituisia ja niitä pidetään joka ti-, ke- ja to-iltoina klo 18-20.
Mukaan voi hakea ylläolevasta linkistä tai kysyä lisää toiminnasta Yeesin Mariialta (mariia@yeesi.fi)!
Ravitsemusasiantuntijan oppitunti opiskelijoille pääkaupunkiseudulla
Tilaa ravitsemusasiantuntija pitämään oppitunti opiskelijoillesi! Tunnilla (60–90 min) käydään ensin läpi perustietoa ravitsemuksesta, minkä jälkeen kysytään nuorten ajatuksia siitä, mikä auttaisi heitä syömään hyvin. Työpajaosuuden avulla kerätään nuorten näkemyksiä ammattikoululaisille suunnatun hyvinvointikampanjan suunnitteluun. Oppitunti sopii esim. osaksi suomen kielen tai työhyvinvoinnin sisältöjä. Jos kiinnostuit, lähetä sähköpostia Aliisa Hyvöselle: aliisa@ruokakasvatus.fi. Kerro, mihin toimipisteeseen tilaat työpajan ja ehdota muutamaa ajankohtaa. Maksuttomia työpajoja on tarjolla 3 kpl pääkaupunkiseudulle.
Haluamme myös kuulla opettajien ja muun henkilöstön näkemyksiä kampanjan tarpeesta ja teemoista. Järjestämme verkkotyöpajan Teamsissa 22.11. klo 16–17.30. Ilmoittaudu Aliisalle (sähköposti: aliisa@ruokakasvatus.fi) viimeistään 20.11.
Toteuttajana kampanjassa on valtakunnallinen asiantuntijajärjestö Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.
Tilaa hyvinvoivaamis uutiskirje hyvinvoivaamis -sivustolta. Tästä linkistä uutiskirjeen tilaus ja peruutus sivulle.
Seuraa sivuamme Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkosto Facebookissa niin näet julkaisemamme tai jakamamme ammatillisen koulutuksen hyvinvointiin liittyvät päivitykset omassa syötteessäsi. Tästä linkistä Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston Facebook ryhmäsivuille.