#Hyvinvoiva amis -hankkeen kansainvälisenä yhteistyönä kehitettiin online työkalu tukemaan nuoria heidän pohtiessaan omia tulevaisuuden valintojaan. Sivusto toimii apuna siirtymävaiheissa vahvistaen käyttäjän itseohjautuvuutta, auttaa käyttäjää pohtimaan elämäntilannettaan ja tulevaisuuttaan, tukee opintojen etenemistä ja motivoi käyttäjää pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia ja omia vahvuuksiaan. Sivusto on vapaasti sekä nuorten itsensä että heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten käytettävissä ja se on kohdennettu etenkin perus- ja toiselle asteelle.
Hae avainsanalla: sujuvat siirtymät
Nivelvaiheohjaaja kohtaa nuoren ja kartoittaa kiinnostuksen kohteet, vahvuudet ja unelmat, voimavarat, koulunkäynnin haasteet sekä elämäntilanteen. Kun vahvuudet ja haasteet on selvitetty suunnitellaan tarvittavat tukitoimet niiden ympärille.
Malli ohjaa Rikosseuraamuslaitoksen, yhdyskuntapalvelupaikkojen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön toimintaa yhdyskuntapalvelussa opinnollistamisen prosessissa. Se määrittelee kunkin toimijan tehtävät ja kuvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Mallin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimistojen henkilöstön kanssa. Kehittämisvaiheen aikana on kartoitettu opinnollistamiseen soveltuvia palvelupaikkoja Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella.
Mallin sisältöön ja kehittämistyön vaiheisiin pääset tutustumaan liitteenä olevassa mallin esittelyssä.
Mallin kehittämistyötä jatketaan ja mallia päivitetään hankeaikana 1.1.2020- 31.12.2021.
Siltoja siirtymiin -hanke (ESR) toimi 1.10.2018-31.3.2021 Satakunnan, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa. Hanketta rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen päätoteuttaja oli Sataedu, Satakunnan Koulutuskuntayhtymä. Osatoteuttajina olivat Länsirannikon koulutus Oy Winnova, Tampereen kaupunki/Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Oy EduVamia Ab ja Vaasan kaupunki/Vamia.
Tavoitteena muodostaa huippuosaajan polku, jossa tavoitellaan sujuvaa siirtymää koulutuksesta koulutukseen (peruskoulu-toinen aste ja toinen aste-jatko-opinnot) tai työelämään. Tämä vaatii opiskelijoiden yksilöllisen polun suunnittelua, tavoitteiden tukemista sekä uraohjausta. Uraohjaus jakautuu neljään vaiheeseen, joissa mukana seuraavat tahot toteuttamassa uraohjaukseen kuuluvia toimintoja.
- Hakeutumisvaihe
Hakutoimisto
Hakukoordinaattori
Uravalmentaja / Opinto-ohjaaja
Vastuuopettaja / opettaja
Tarkoitus on mahdollistaa jokaiselle opiskelijalle monipuoliset tavat toteuttaa opintojaan. Alan opettajat asettavat yksilöiden tarpeet etusijalle ja räätälöivät kullekin opiskelijalle sopivimmat ja yksilölliset tavat opiskelulle. Opiskelijoiden tavoitteet huomioidaan yksilöllisesti ja mahdollistetaan heille omien tavoitteidensa mukaisesti ammatti ja sujuva siirtymät työelämään tai jatko-opintoihin--> huippuosaajan polku.
TEFORMI:n tavoitteena on muodostaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaava ja ammatillisen koulutuksen reformia toteuttava kehittämiskumppanuus ammatillisen peruskoulutuksen, yritysten sekä ammattikorkeakoulun kesken valituilla tekniikan ja liikenteen aloilla.
Uraohjauksen malli ammatilliseen koulutukseen koostuu kolmesta osasta.
Mallikuva kuvaa opiskelijan uraohjauksen sisältöjä ja vaiheita. Kuvaa tai sen otsikoita voidaan käyttää pohjana koottaessa ja kehitettäessä tietyn oppilaitoksen uraohjauspalveluita.
Uraohjauksen käsikirja ammatilliseen koulutukseen avaa uraohjauksen käsitettä, lainsäädäntöä, toteutusta ja sisältöjä. Se toimii uraohjauksen perehdytysmateriaalina.
Kohti sopivaa opiskelupaikkaa -infografiikka kuvaa ytimekkäästi ja käytännönläheisesti opiskelua erilaisissa oppilaitoksissa Suomessa. Sen tavoitteena on tukea kullekin sopivan opintopolun löytymistä. Infografiikka on suunniteltu peruskouluaan päättäville tai valma-ryhmissä opiskeleville sekä nuorten huoltajille. Erityisen hyvin infografiikka soveltuu maahanmuuttajataustaisille nuorille ja aikuisille.
CONNEXT - for inclusion on kansainvälinen ESR-hanke (2018-2021), jonka tavoitteena on tukea maahanmuuttajanuoria löytämään koulutuspolkunsa ja sitoutumaan valitsemalleen alalle. Suomessa keskitytään nuoriin maahanmuuttataustaisiin miehiin heidän siirtyessään peruskoulusta toisen asteen opintoihin. Samalla kehitetään perheiden kanssa tehtävää yhteistyötä. Muita hankemaita ovat Belgia ja Ruotsi.
Toiminnallisen yhteistyön mallin keskiössä on osaamista hankkiva opiskelija, jonka yksilöllinen polku rakentuu yhteistyössä opiskelijan, omaohjaajan (opettaja) ja muun ohjaushenkilöstön kanssa erilaisissa oppimisympäristöissä osa opiskelijan HOKS- ja uraohjausprosessia. Yhteistyössä määritelty tiedottamisen, neuvonnan ja ohjauksen oikea-aikaisuus nousee keskeiseksi ohjauksen tavoitteeksi ja sisällöksi vahvistaen opiskelijoiden mahdollisuuksia tehdä työ- ja jatko-opintouransa kannalta oikea-aikaisia päätöksiä ohjausprosessin eri vaiheissa.
Liitteenä olevassa kuviossa ja artikkelissa kuvataan korkeakoulutuksen polulla olevan ammatillisen perustutkinnon opiskelijan opiskelumahdollisuuksia kohti korkeakouluopintoja sosiaalialalla.
Liitteenä olevassa artikkelissa kuvataan korkeakoulutuksen polulla olevan opiskelijan reittiä kohti tieto- ja viestintätekniikan Insinöörin opintoja. Liitteenä on myös opiskelijatarina tästä kuvauksesta. Artikkelissa kuvataan millaisia mahdollisuuksia ammatillisen perustutkinnon opiskelijalla on perustutkintonsa aikana vahvistaa korkeakouluvalmiuksiaan, suorittaa väyläopintoja, tehdä osaamisen näyttöjä ja edistää näiden avulla ammattikorkeakouluun siirtymistä.
Ammatilliset väyläopinnot rakentuvat Lapin ammattikorkeakoulun koulutusten ensimmäisen lukuvuoden opinnoista ja opiskelu tapahtuu tutkinto-opiskelijoiden kanssa samassa ryhmässä. Väyläopinnot ajoittuvat pääsääntöisesti perustutkinto-opintojen viimeiselle lukuvuodelle. Ideana on, että tutkinto-opiskeluaika lyhenee ammatillisessa koulutuksessa hankitun osaamisen, osaamisen näyttöjen ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen väyläopintojen perusteella. Opiskelija voi hyödyntää opintoja tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisessa.
Kuvioissa kuvataan nivelvaiheen yhteistyötä ohjauksen näkökulmasta. Kuviot kuvaavat ohjausyhteistyönprosessia, jossa korkeakoulutuksen polun valinnut ammatillista perustutkintoa suorittavan opiskelijan on mahdollista suorittaa korkeakouluopintoja ammatillisen perustutkintonsa aikana. Prosessikuvauksen tarkoituksena on toisaalta selkeyttää ohjauksen eri vaiheita ja vastuualueita, toisaalta luoda opiskelijalle selkeä käsitys ohjausprosessin etenemisestä hänen opiskelupolullaan.
Kuviossa esitellään Merkonomiopiskelijan polkua kohti Tradenomiopintoja ja liiketoiminnan asiantuntijuutta korkeakoulutuksen polulla.
Malli kuvaa, millaisia mahdollisuuksia ammatillisen perustutkinnon opiskelijalla on perustutkintonsa aikana vahvistaa korkeakouluvalmiuksiaan, suorittaa väyläopintoja, tehdä osaamisen näyttöjä ja edistää näiden avulla ammattikorkeakouluun siirtymistä. Kuvio on tehty ohjaustyön ja markkinoinnin tueksi.
Malli on pedagoginen yhteistyömalli, jossa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden osaamisen hankkiminen suunnitellaan ja toteutetaan Luovin ja Kpedun tutkintotarjontaa ja oppimisympäristöjä hyödyntäen. Toimintamallissa pilotoidaan uusi Luotsi-ohjausmalli, jossa ammatillisen erityisoppilaitoksen asiantuntija poluttaa vaativan erityisen tuen opiskelijoita integroituna yleisen ammattioppilaitoksen kolmeen eri perustutkintoon.
Sujuvat omat polut -hankkeessa kokeiltiin moniammatillisena yhteistyönä toteutettavaa ryhmävalmennusta uraohjauksessa. Ryhmävalmennusten tavoitteena on tukea ja ohjata yläkouluikäisiä ammatinvalinnassa sekä rakentaa ohjata ja tukea osallistujien opiskelu- ja urapolun suunnittelussa. Tuloksena syntyi uudenlainen alueellinen ohjauksen toimintamalli, jolla voidaan tukea myös työnhakua sekä osallistujien vertaistukea. Syksyn 2019 ja kevään 2020 pilotoitiin neljän ryhmän toteutus. Tarkempana kohderyhmänä valmennuksissa on ollut peruskoulun 9. tai 10.
Urasuunnittelutyökalua varten on luotu internetsivusto www.urheilijanurapolku.fi. Sivusto sisältää tietoa hankkeesta, urheilijan kaksoisurasta, opiskelun ja urheilun joustavaan yhdistämiseen soveltuvista oppilaitoksista Päijät-Hämeen alueella sekä oma suunnitelma -työkalun. Oma suunnitelma -työkalussa valitaan ensin käyttäjän nykyinen koulutusaste (yläkoulu tai toinen aste). Tämän jälkeen valikosta löytyy kahdeksan osiota, jotka kaikki vaikuttavat urheilun ja muun elämän yhdistämiseen.
Vaativan erityisen tuen nivelvaiheen ohjausmalli
Minustako amis? on tarkoitettu ammatilliseen koulutukseen hakeutujalle. Minustako amis? toimii apuna, kun mietit itsellesi sopivaa koulutusalaa.
MINUSTAKO AMIS? -TEHTÄVISSÄ
-tutustut eri ammatteihin
-tutustut OSAOn koulutustarjontaan
-arvioit omia opiskeluvalmiuksiasi
-tutustut tarkemmin sinua kiinnostavaan koulutukseen ja ammattiin
-selvität sinua kiinnostavan ammatin palkkausta, työolosuhteita sekä työllisyystilannetta
Minustako Amis? – tehtävät on tarkoitettu ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneelle.
Minustako Amis? – tehtäviä voit tehdä silloin, kun tulet tutustumaan itseäsi kiinnostavaan ammatilliseen koulutukseen. Lopuksi voit lähettää vastauksesi sähköpostiisi ja tulostaa ne.
Valtakunnallisessa mallissa on kuvattu ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneen ja siihen jatkuvan haun kautta hakeutuvan henkilön ohjausprosessia koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Jokainen koulutuksen järjestäjä voi muokata mallin sisältöjä omiin tarpeisiinsa sopivaksi.
Tämä koontimallinnus opintopoluista https://www.thinglink.com/scene/1311742527287590914 sisältää myös SOPU-hankkeen muita tuotteita, jotka tukevat yksilöllisten polkujen toteuttamisessa. Opintopolkumallinnuksen sisältö avautuu käyttäjälle eri symboleista joko tekstinä, videoina tai nettisivusisältönä. Mallinnus sisältää opintopolkukuvauksia eri muodossa, jotta eri opiskelijat ja käyttäjäryhmät löytäsivät informaatiota itselleen sopivassa muodossa.
Lähtökohtana kaikessa tuessa on opiskelija ja hänen tarpeensa. Koska kohdeopiskelijajoukko on hyvin heterogeeninen ja opiskelut etenevät monesti loppuvaiheessa eritahtisesti, myös tuen tarpeet olivat erilaisia. Hyväksi havaittuja ja testattuja toimintamuotoja ovat:
• Tukipajat
• Yksilöllinen ohjaus ja tuki
• Työharjoitteluiden/työssäoppimisen tuki
• Työllistymisen ja verkostoitumisen tuki
• Monikulttuurisuuskoulutukset työelämälle
Malli kuvaa HOKS- ja uraohjausprosessin etenemisen yksilön ja ryhmän näkökulmasta vaihe kerrallaan. HOKS on aina yksilön suunnitelma, mutta ryhmässä tapahtuvan ohjauksen liittäminen osaksi prosessia mahdollistaa kokonaisvaltaisemman ohjauksen tulevaisuusohjausta ja sen menetelmiä hyödyntämällä (https://www.redu.fi/loader.aspx?id=c05fa017-b8bc-4a2c-9666-2179be6eeaee).
Malli käsittää 35 ammatillisen perustutkinnon luontevimmat jatko-opintopolut ammattikorkeakouluihin, yliopistoihin sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Kuvista löytyvät kuhunkin perustutkintoon läheisimmin liittyvät tutkinnot
Jatko-opintopolkujen kuvia voidaan käyttää henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa (esim. HOKS-keskustelut, opinto-ohjaajan ohjauskeskustelut), jatko-opintoinfoissa, oppilaitosten verkkosivuilla, ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden oppimateriaaleissa (esim. verkkokurssit), tulostettuina seinillä jne.
KETTU -hankkeessa tuotettuja jatko-opintopolkujen kuvia on käytetty Koulutuskeskus Salpauksen verkkosivuilla eri koulutusalojen esittelyjen yhteydessä. Oheisen linkin kautta näet esimerkin nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutuksesta.