Malli ohjaa Rikosseuraamuslaitoksen, yhdyskuntapalvelupaikkojen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön toimintaa yhdyskuntapalvelussa opinnollistamisen prosessissa. Se määrittelee kunkin toimijan tehtävät ja kuvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Mallin kehittämisessä on tehty yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimistojen henkilöstön kanssa. Kehittämisvaiheen aikana on kartoitettu opinnollistamiseen soveltuvia palvelupaikkoja Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella.
Hae avainsanalla: joustavat opintopolut
Perustuvat Parasta-kehittämisohjelmassa tehtyyn valtakunnallisen palvelumuotoiluprosessiin yhdessä työelämän kanssa.
1.Tavoitettavuus ja näkyvyys
* asiakkaan palvelu
*kanavat
*vastuu asiakkaasta
*viestintä ja markkinointi
2. Opiskelijan valmiudet
*aiempi osaaminen
*työelämä valmiudet
*motivaatio
*urapolku
3. Yhteinen ennakkosuunnittelu
Tredun konekerhon tavoitteena on opiskelijoiden uramahdollisuuksien avartaminen sekä motivoida ja ohjata opiskelijoita kohti ammattikorkeakoulun opintoja ja samalla lisätä tekniikan alojen vetovoimaisuutta. Kerhotoimintaa tarjotaan kaikille kiinnostuneille ja etenkin niille, jotka ajattelevat jatkaa opintojaan AMK:ssa. Kerhotoiminta alkoi keräämällä yhteen jatko-opinnoista kiinnostuneita opiskelijoita, kertomalla heille NOPSA-hankkeesta, kerhon toiminnan tavoitteista ja tulevista vierailuista TAMKiin ja alan yrityksiin.
Tavoitteena on lisätä tekniikan alojen vetovoimaisuutta ja kouluasteiden välistä yhteistyötä sekä parantaa opiskelijoiden matemaattisia ja kielellisiä valmiuksia. Opiskelijat saavat paremmat edellytykset AMK-opiskeluun, nopeutetaan opintoja ja mahdollistetaan toisen asteen sekä AMK-opiskelijoiden yksilölliset opintopolut. Tämä tehtiin luomalla opintojaksot Turun ammatti-instituutin (TAI) tekniikan opiskelijoille (kone- ja tuotantotekniikka, rakennus-, sähkö- ja automaatio- sekä autoala ja logistiikka):
Yksilöllisyyttä opintopoluille -hankkeessa on esitelty opintopolkuja videoiden, kuvien, pelillisten menetelmien ja graafisten esitysten avulla. Useiden kuvausten ja esittelyiden perusteella on laadittu opintopolkujen visualisoinnin toimintamalli. Malli tukee niitä oppilaitoksia ja henkilöitä, joille visualisointien tekeminen ei ole tuttua tai jotka haluavat lisävinkkejä visualisointien tekemiseen. Toimintamallissa kuvataan mm.
- Mitä hyötyä visualisoinneista on ja kenelle?
- Mitä pitää olla suunniteltuna ennen visualisointien tekemistä?
Tiedottaminen, selkeät/ajantasaiset www-sivut
www.vaylaopinnot.com
- Myös infot, ac +nauhoitus > mahdollisuus katsoa jälkikäteen uudelleen
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Ohjaus- ja tiedotustarve, koottu tieto yksillä nettisivuilla
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Tavoittaa kohderyhmä (opiskelijat, opettajat, opot jne.)
Seinäjoen koulutuskuntayhtymässä,Sedu, on luotu henkilöstölle muistilista jatkuvan haun ja joustavan sisäänoton käytäntöjä helpottamaan. Muistilistaan on kerätty hakuvaiheesta opiskelijan opintojen alkamiseen muistin tueksi muistettavaa ja perehdytysasioita.
Osaamisperusteisuus ja opiskelijan henkilökohtaiset, joustavat opintosuunnitelmat sekä työpaikoilla tapahtuvan oppimisen sujuvuus edellyttävät opettajalta ohjaavaa opettajuutta. Ohjaava opettajuus vaatii opettajalta monipuolista pedagogiikkaa- kykyä yhteisopettajuuteen, tiimiopettajuuteen ja ohjaustaitoihin. Ohjaava opettaja toimii enemmän vuorovaikutuksen ja oppimisen organisoijana kuin tiedon välittäjänä.
TSETANES NAAL – KOULUTUSPOLUILLA (ESR, TL 4) Toteuttaja/osatoteuttaja: Diakonia-ammattikorkeakoulu Tukipajat tarjoavat ohjatun tuen oman opiskelupolun suunnitteluun ja hakuvaiheeseen. Pajoista muodostuu viiden kerran kokonaisuus korkeakouluhaun tueksi. Prosessin aikana kannustetaan korkeakouluhakuun yhteishaun sekä avoimen korkeakoulun kautta ja tuetaan opiskeluvalmiuksien kehittymistä. Tukipajat sinänsä eivät ole uusi konsepti, mutta romaniväestön korkeakouluhakukynnyksen madaltamiseen tätä toimintatapaa ei ole ennen käytetty. Pajat toteutuvat säännöllisesti (esim. kuukauden välein).
Jatkoväylä – sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun -hankkeessa toteutettu selvitys kartoittaa, missä määrin ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjät ja ammattikorkeakoulut tarjoavat opintoja ja ohjauspalveluita näiden koulutusasteiden välisen siirtymävaiheen tukemiseksi. Selvityksessä tutkittiin myös, miten paljon ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjät ja ammattikorkeakoulut tekevät keskenään yhteistyötä siirtymävaihetta tukevien palveluiden järjestämiseksi.
Kohti koulutusta -toiminnan tarkoituksena on tukea nuoria, joiden opinnot ovat keskeytyneet, jotka ovat sairaslomalla tai jotka ovat etsimässä uutta ammatillista suuntaa esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan kautta. Nuori saa yksilöllistä toiminnan kautta ohjausta opintoihinsa kotikunnassaan. Tavoitteena on tukea nuoren opiskeluvalmiuksia ja johdattaa kohti tutkintoon johtavaa koulutusta tai edistää nuoren opintoja joustavasti tai ttyöelämälähtöisesti. Opiskelussa hyödynnetään mm.
ESR-rahoitteisessa Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla hankkeessa ovat mukana Diak, Suomen Diakoniaopisto (SDO) ja Oulun seudun ammattiopisto (OSAO). Teemme tiivistä yhteistyötä alueen maahanmuuttaja- ja romanijärjestöjen sekä -yhteisöjen kanssa.
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
Toimintamallissa on kuvattu koulutustutustumisen ja tutkinnon osan suorittamisen vaiheet opiskelijan siirtymätilanteessa. Toimintamalli perustuu henkilökohtaistamisen periaatteelle, lähtee opiskelijan tarpeesta ja pyrkii ratkaisemaan yksilön ammatinvalintaan liittyvän solmun. Tällä hetkellä toimintamallia on käytetty siirtymätilanteissa olevien opiskelijoiden kanssa, mutta malli soveltuu myös opiskelijan työllistymisen edistämiseen ja tutkinnon laajentamiseen.
Projektes mål är att:
- Skapa och pilotera verksamhetsmodeller för övergångsfaser från en utbildning till nästa
- genom att vidareutveckla samarbetet mellan utbildningsanordnare i Svenskfinland
- och i arbetet utnyttja redan befintliga nationella modeller och tjänster inom temat
Målen når vi genom att:
NOPSA-Nopea ammatillinen väylä työelämään -hanke (ESR, S20821) on HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoima valtakunnallinen hanke, jonka päätavoitteena on ammatillisesta peruskoulutuksesta jatko-opintoihin siirtymisen sujuvoittaminen ja työelämään johtavan ammatillisen urapolun nopeuttaminen. Osatoteuttajina hankkeessa toimivat Centria-ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Edupoli, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova sekä Turun ammatti-instituutti.
Vauhtia väylälle -hankkeen aikana on kehitetty joitakin ammattikorkeakoulun opintoja sellaisiksi, että myös toisen asteen opiskelijoiden on helpompi niitä suorittaa. Samoin on panostettu ohjaukseen sekä verkko-opintojen ja monimuotoisten toteutusten laadintaan, jotta opiskelijoilla on mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta tutustua ammattikorkeakouluopintoihin.
Hankkeessa luodaan valtakunnalliset suositukset ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulun välistä siirtymää tukevien opintojen ja palveluiden toteuttamiseen. Kehitystyön kohteena ovat mm. osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, yhteinen työelämäyhteistyö sekä opintojen ohjaus siirtymävaiheessa.
Vaihtoehtoisten, yksilöllisten ja joustavien sekä työelämälähtöisten opiskeluvalintojen visualisointia on toteutettu kuvaamalla oppimisympäristöjä, opiskelutilanteita sekä tuottamalla alan keskeisiä työtehtäviä esitteleviä videoita.
Nojat-hankkeessa nuorten opintopolkua tuetaan moniammatillisesti siten, että nuorella on tarvittava tuki ja tutut ohjaavat aikuiset peruskoulussa ja siirryttäessä toisen asteen opintoihin vieraalle paikkakunnalle. Hankkeessa rakennetaan toimiva moniammatillinen tuki- ja vuorovaikutusmalli. Sujuvan siirtymän toimintamalli soveltuu erityisesti maaseutuympäristöihin sekä niihin kuntakeskuksiin, joissa ei ole toisen asteen koulutusmahdollisuuksia.
Avoimen oppimisen JEES-tukipiste toimi Esedulla autopuolen yläkerrassa ja oli avoinna viikoittain. JEES-tukipisteelle voi hakeutua lähes millaisen opiskeluun liittyvän kysymyksen tai haasteen kanssa tahansa, kuten saadakseen tukea tiedonhankintaan, kokeisiin lukemiseen, rästikurssien ja kirjallisten tehtävien suorittamiseen. JEES-tukipisteellä opiskelijavalmentaja on kohdannut ja tukenut tähän mennessä yli 70 nuorta. JEES-tukipisteellä käyneistä opiskelijoista on tähän mennessä valmistunut ammattiin n 20.
Koulutusta pilotoitiin siten, että kaksi (2) toisen asteen linjojen opetussuunnitelmaa rakennettiin ja muokattiin siten, että opinnoista osa suoritetaan työelämälähtöisesti Hiekanpään alueella tai kaupungin eri yrityksissä. Seurakuntaopiston ensimmäisen vuoden lähihoitaja opiskelijat osallistuivat työelämälähtöiseen opiskeluun Hiekkiksen ja Pieksämäen vanhusten palvelukodeissa, sekä omaishoitajan luona.
Oulun seudun ammattiopistossa käyttöön otettu työllistymissuunnitelma HOPS:n yhteydessä on ohjauksen väline, jonka ansiosta työllistymisnäkökulma integroidaan entistä paremmin ammatilliseen koulutukseen. Tähän asti työllistyminen ja opiskelu on monin paikoin nähty toisistaan irrallisina asioina ammatillisessa koulutuksessa ja työllistymisnäkökulma on ollut vähäistä. Opiskelijalla tulee olla selkeä käsitys mahdollisista työnantajista jo hyvissä ajoin ennen valmistumistaan.
Taitava-Tulevaisuuden osaajat on osa ESR:n Zoomi- Sujuvat siirtymät hankekokonaisuutta.
Tarkoituksena on tuottaa verkostomainen koulutuksen järjestämismuoto ja kehittää useammalle koulutuksenjärjestäjälle yhteiset rakenteet pystyä poluttamaan opiskelijoita oikeiden ja heille soveltuvien koulutuspalvelujen piiriin sekä pystyä rakentamaan koulutuspalveluita paikasta riippumatta kohderyhmälle soveltuvaksi.
Hankkeen tavoitteena on hyödyntää olemassa olevaa koulutustarjontaa innovatiivisella tavalla kehittämällä ja kokeilemalla maakuntarajat ylittävää avointa oppimisympäristö- ja koulutustarjotinmallia, joka mahdollistaa opiskelijan joustavan opiskelun eri oppilaitoksissa riippumatta oman kotikunnan tai paikallisen oppilaitoksen tarjonnasta. Sen avulla opiskelija voi hankkia joustavasti sellaista osaamista, jota hän ja työelämä tarvitsevat.
Voit seurata hankkeen kehittämistyön etenemistä AAVAn blogista
Hankkeessa tunnistetaan osallistujien osaamista, tehdään eportfolio, etsitään oikea-aikaista opintopolkua tai ohjataan suoraan työelämään kunkin tilanteen mukaan. Hanke pohjautuu dialogisuuteen, narratiivisuuten, toiminnallisuuteen ja elinikäisen oppimisen avaintaitoihin. Menetelminä on käytetty oman tarinan kirjoittamista, tapahtumien järjestämistä, tiekarttahaastattelua, ePortfoliota, kulttuurikirjaa, videoesittelyä ja keskusteluharjoituksia. Lisäksi vierailemme osallistujia hyödyttävissä paikoissa joko yksitellen tai ryhmänä. Ohjaamme vahvasti omatoimiseen oppimiseen ja työnhakuun.
Hankkeen painopisteet liittyvät yksilöllisten ja joustavien opiskeluvalintojen mahdollistamiseen ja näkyväksi tekemiseen sekä sujuviin siirtymiin ja niissä ohjaamiseen, kun siirrytään koulutuksesta toiseen, koulutuksesta työhön ja työstä koulutukseen tutkinnon syntymiseksi.
Poluttamo – oma digipolku oppimiseen -hankkeen tavoitteena on tarjota tukea toisen asteen opiskelijalle oman opintopolun selkiyttämiseen, opinnoissa etenemiseen sekä ammatilliseen kasvuun ja kehittymiseen. Hanke hyödyntää digitaalisten jalanjälkien sekä oppimisanalytiikan tarjoamia mahdollisuuksia, visuaalista henkilökohtaista opintosuunnitelmaa sekä vertaismentoroinnin ja -valmentamisen menetelmiä.
Oma Reitti-suunnittelija toimii yhteistyössä opetus- ja opiskeluhuollon henkilökunnan kanssa oppilaitoksessa. Suunnittelija antaa opiskelijalle yksilöllisempää ja tiiviimpää tukea sovitulle ajanjaksolle. Suunnittelija tavoittaa opiskelijan tilanteissa kun huoli opintojen etenemisestä on opettajalla, opiskelijalla itsellään tai opiskelijahuollon edustajalla. Oma Reitti suunnittelija käy ohjauskeskusteluja opiskelijan kanssa sekä antaa lisäohjausta pulmatilanteissa.
Oma Reitti-ohjaaja toimii opiskelijan rinnalla kulkijana tilanteissa kun opiskelijan opinnot eivät etene suunnitelman mukaan. Ohjaaja tavoittelee opiskelijan ja seuraa opiskelijan osallistumista sovittuihin toimenpiteisiin ja opintojen suorittamiseen. Ohjaaja antaa tukea opiskelijalle opintojen suorittamisessa sekä antaa lisätukea työssäoppimisjaksojen toteutumiseen.
Avoin ammattiopisto sivusto. Avoin ammattiopisto tarjoaa mahdollisuuden suorittaa ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelman mukaisia opintoja. Avoin ammattiopisto on tarkoitettu erityisesti niille ammattiopiston opiskelijoille, jotka ovat vaarassa keskeyttää esim. väärän alavalinnan takia sekä niille nuorille, jotka eivät tiedä mille alalle heidän kannattaisi hakeutua. Opintoja voivat suorittaa myös Kokkotyö-säätiön työpajoilla olevat nuoret, jotka voivat myöhemmin osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta saada suoritetut opinnot osaksi tutkintoaan.