Malli lähestyy pudokkuuden ehkäisemistä rakenteellisella, toiminnallisella ja kulttuurisellakin tasolla. Malli koostuu neljästä osa-alueesta: 1.Oppilaitoksen kulttuuri sisältää käytössä olevat prosessit, rakenteet, arkirutiinit ja oppilaitoksessa vallitsevat arvot ja asenteet. Ne määrittävät, millaiset mahdollisuudet oppilaitoksessa työskentelevillä henkilöillä ja siellä toimivilla tiimeillä on onnistua pudokkuutta ehkäisevän toimintakokonaisuuden rakentamisessa. 2.Työote kuvaa, millä tavalla opiskelija kohdataan, jotta tämä vahvistuisi sosiaalisesti ja kasvaisi 2.
Hae avainsanalla: läpäisyn tehostaminen
Hankkeen tavoitteena on oppilaitosten henkilöstön valmiuksien lisääminen ja uudenlaisen toimintakulttuurin rakentaminen opintojen keskeyttämisten vähtämiseksi sekä sujuvien siirtymien lisäämiseksi. Hanke rakentaa oppilaitosten ja Vamos palveluiden yhteistoiminnassa toimintamallin, jossa oppilaitoksen toimintatavat muuttuvat opiskelijalähtöisemmiksi ja yksikölliset tarpeet paremmin huomioiviksi.
Carry on -hankkeen työpajoissa on listattu hankeverkostossa mukana olleiden oppilaitosten (Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto, Kouvolan seudun ammattiopisto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Kouvolan aikuiskoulutuskeskus, Harjun oppimiskeskus) opintopolulla opiskelijan vastaan tulevat opintojen keskeyttämisen kannalta kriittiset pisteet. Työpajoissa etsittiin ohjauksellisia ratkaisuja ennalta ehkäistä keskeyttämisiä ja ohjata opiskelijat yli vastaan tulevien karikoiden. Jokainen organisaatio voi hyödyntää kuviota oman organisaationsa ohjausprosessia kehittäessään.
Toimintamallissa on kuvattu koulutustutustumisen ja tutkinnon osan suorittamisen vaiheet opiskelijan siirtymätilanteessa. Toimintamalli perustuu henkilökohtaistamisen periaatteelle, lähtee opiskelijan tarpeesta ja pyrkii ratkaisemaan yksilön ammatinvalintaan liittyvän solmun. Tällä hetkellä toimintamallia on käytetty siirtymätilanteissa olevien opiskelijoiden kanssa, mutta malli soveltuu myös opiskelijan työllistymisen edistämiseen ja tutkinnon laajentamiseen.
Carry on -hankkeessa (Hämeen ELY-keskus, ESR) tavoitteena on luoda yhtenäinen ohjaupolku peruskoulusta ammatilliselle toiselle asteelle, jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun ja edelleen työelämään Kymenlaaksossa. Opiskelijan siirtymiä pyritään sujuvoittamaan parantamalla opetus- ja ohjaushenkilöstön ohjaustaitoja ja tukemalla opettajan roolin ja tehtävien muutosta opettajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi. Läpäisyn tehostamiseen ja opintojen keskeyttämisen ehkäisyyn pyritään myös parantamalla keskeyttämisten ennakointia.
Hankkeen tavoitteena on kehittää koulutuksen järjestäjien sisäisiä ja keskinäisiä henkilökohtaistamisen toimintatapoja ja -malleja, jotka mahdollistavat erilaisille oppijoille yksilöllisiä opintopolkuja ja joustavia, oikea-aikaisia koulutuksellisia siirtymiä koulutusalalta toiselle tai koulutusmuodosta toiseen. Hankkeessa suunniteltava toimenpidemalli ennaltaehkäisee keskeyttämistä ja tukee työllistymistä. Hankkeessa kehitetään ohjauksellisia toimintatapoja ja -välineitä, joilla opiskelijan osaamista tunnistetaan ja tunnustetaan nykyistä paremmin.
Suunnittelimme yhteistyössä asumisvalmennusyksikkö Kätsän, Sastamalan kaupungin etsivän nuorisotyön ja Sastamalan seurakunnan kanssa yhteisen kaikille nuorille avoimen iltaryhmän torstai-iltoihin. Kokoontumisia suunniteltiin yhteensä 11 kertaa syyslukukaudelle. Jokaiselle kerralle suunniteltiin omat aihealueet, joiden sisällöt suunniteltiin mielenterveysseuran kehittämän mielenterveyden käden mukaan. Kokoontumisissa on keskusteltu tunteista, arvoista ja valinnoista, kokeiltu erilaisia liikuntamuotoja, keskusteltu levosta ja unesta sekä tehty rentoutumisharjoituksia.
Kehitimme ystävätoimintaa kehitysvammaliiton Best Buddies -toiminnan periaatteita noudattaen. Etsimme opiskelija-asuntolasta nuoria, jotka olisivat kiinnostuneita toimimaan kehitysvammaisten parissa ja heillä olisi kiinnostusta tavata ryhmäkodissa asuvia ihmisiä säännöllisesti ja sitoutua ystävätoimintaan. Sovimme yhteistyössä ryhmäkodin henkilökunnan kanssa päivät, jolloin nuoret tulivat vierailemaan ryhmäkotiin ja puuhaamaan jotain mukavaa siellä yhdessä.
Hankkeen taustalla on:
Ammatillinen ryhmäytyminen on työssäoppimisjakson viimeisenä päivänä toteutettava toimintamalli työssäoppimisen kokemusten jäsentelyä varten. Päivään osallistuvat työssäoppimisjaksolta palaavat opiskelijat. Tavoitteena on, että
Malli sopii ammatilliseen koulutukseen kaikille aloille, jotka pyrkivät lisäämään työpaikalla tapahtuvan oppimisen määrää. Tavoitteena on madaltaa opiskelijan kynnystä työelämään lähtemiseen.
Tavoitteena on lisäksi:
VirtuaaliVartti on ammatillisten oppilaitosten uusi vuorovaikutteinen ja helppokäyttöinen opinto-ohjauksen palvelu perusasteen opinto-ohjaajille ja oppilaille. VirtuaaliVartissa ammatillinen opinto-ohjaaja kertoo videoneuvottelussa ajan tasalla olevaa tietoa reaaliajassa esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen koulutusaloista ja yhteishausta. Oppilaat voivat esittää kysymyksiä opiskelusta ammatillisessa oppilaitoksessa. Menetelmää kehittämässä ovat olleet Oulun seudun ammattiopisto, Ammattiopisto Luovi, Oulun Diakoniaopisto ja Oulun Palvelualan Opisto.
Målet med projektet Rätt yrke – från frö till planta är att skapa bättre förutsättningar för blivande studerande att välja rätt yrke åt sig. Projektet erbjuder även studerande vid yrkesutbildningar information om vilka branscher de kan jobba inom då de utexamineras. Syftet med projektet är att erbjuda modern, innovativ och användarvänlig studiehandledning med korrekt information från en tillförlitlig och koncentrerad informationskälla.
Perehdyttämisiltapäivä on tarkoitettu syksyllä aloittavien ryhmien ryhmänohjaajille, mutta tilaisuuteen voivat osallistua kaikki, jotka tarvitsevat lisätietoa perehdyttämisestä. Tavoitteena on yhtenäistää lukuvuoden aloittamisen käytäntöjä ja ryhmänohjauksen toimintatapoja.
Tämä toimintamalli on kehitetty oppilaitoksen koko henkilökunnalle. Tavoitteena on, että jokainen, joka kohtaa työssään tukea tarvitsevan opiskelijan, osaa tunnistaa tilanteen ja ohjata opiskelijan eteenpäin. Tässä mallissa toisen ihmisen kohtaaminen ja kuunteleminen aidosti ovat keskeisiä lähtökohtia.
Misu-mallin tavoitteena on, että koko henkilökunnalla on aikaa pysähtyä ja kuunnella opiskelijaa. Malli koostuu kolmesta osasta:
Kesäkirje lähetetään ammatillisessa koulutuksessa aloittaville opiskelijoille ja heidän huoltajilleen. Kesäkirjeen tavoitteena on yhteistyön aloittaminen ryhmänohjaajan, opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen. Kirjeellä toivotetaan tervetulleeksi, motivoidaan ja sitoutetaan opiskelija ammatillisiin opintoihin.
Kesäkirje aloitetaan toivottamalla tervetulleeksi opiskelemaan. Ryhmänohjaaja kertoo kirjeessä lyhyesti itsestään ja oppilaitoksen toiminnasta. Kirje kirjoitetaan minä-sinä-muodossa.
Toimintamalli on tarkoitettu perusopetuksen ammatinvalinnan ohjaukseen, jossa esitellään ammatillista koulutusta. Toimintamalli tarjoaa tietoa ammatillisesta koulutuksesta perusopetuksen 7., 8. ja 9 –luokkalaisille. Tavoitteena on eri koulutusalojen ja koulutusvaihtoehtojen esittely perusopetuksessa ja vanhempainilloissa. Lisäksi tavoitteena on ammatillisen koulutuksen ”lähelle tuominen” ja infon helppo saatavuus.
Ammatillisen koulutuksen aloittavat opiskelijat ja heidän ryhmänohjaajat, alakohtaiset ammatinopettajat sekä yhteisiä aineita opettavat opettajat. Tavoitteena on perehdyttää opiskelijat kiireettömästi; keskustellen, tutustuen esim. työsaleihin, sovittaa työvaatteet ja tulla tutuksi kaikkien niiden opettajien ja muun henkilökunnan kanssa, jotka opiskelija tapaa opintojen aikana. Orientaatiopäivät ovat lukuvuoden kaksi ensimmäistä päivää.
Menetelmässä toimitaan hyödyntäen tablet-laitteita, kännyköitä, kameroita ja somea. Tavoitteena on, että opiskelijat tallentavat työskentelyään, joko videomuodossa tai valokuvina. Tallenteita voidaan käyttää sellaisenaan, tai jatkojalostaa, jolloin voidaan esim. integroida tiedonhakua, teoriaopiskelua tai yleisaineiden opiskelua harjoitteluun ja ammattiopintoihin. Opiskelijan omatoimisuus ja oma aktiivisuus korostuvat, ja työsalissa voidaan tällöin aktivoida nekin opiskelijat, jotka muuten jäisivät toiminnan ulkopuolelle (esim.
Hankkeen tavoitteet olivat Tutor-opettajamallin kehittäminen
Tavoitteet:
Somepedia-hankkeessa koulutettiin Kanta-Hämäläisiä opoja toiminnallisten menetelmien käyttöön, läpäisyn tehostamiseksi. Blogissa Ohjaus toimii kuvataan jokainen koulutuskerta ja siellä tehdyt harjoitukset. Osallistujat ovat kommentoineet blogiin omia kokemuksiaan menetelmien käytöstä arjen opotyössä. Blogin lukijat voivat käyttää blogia kuin oppikirjana, oman työn apuna.
Liiketalouden perustutkinnon opiskelijoille on tehty valintaesite, joka toimii esimerkkinä siitä, kuinka opinnot on toteutettu moduuleittain. Malli antaa esimerkin siitä, kuinka opiskelijat voivat valita joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja ja kuinka opiskelijan ohjaus tähän tehdään. Mallia voivat hyödyntää eri koulu-tusalat oman toiminnan suunnittelun pohjaksi tutkinnon rakenteen huomioiden. Esite opiskelijan ohjaukseen toimii opon tai ryhmänohjaajan työkaluna.
Toimintamalli on kuvattu 4-sivuiseen A4-kokoiseen valintaesitteeseen, jonka sisältö on seuraava:
Toimintamallin kohderyhmänä ovat
- Hyvät ja itseohjautuvat opiskelijat (haasteellisemmat tehtävät ja opintojen nopeuttaminen)
- Opiskelijat, joilla on riittämättömät opiskelukyvyt (elämänhallinnan, terveyden, oppimisen ja vuorovaikutuksen ongelmat)
- Pajatoiminnan tavoitteena on opintoihin kiinnittyminen, rästien selvittäminen ja toiminnan ohjaami-nen sekä opintojen edistymisen tukeminen
Mistä Tuomon Tupa -pajamallissa on kyse?
TSEKKAUS on erityisesti nuorille opiskelijoille ja heidän ryhmän vastuuopettajille, opintojen etenemisen seuraamiseksi kehitetty toimintamalli. Pyrkimyksenä on, että opiskelija olisi itse aktiivinen toimija opintojen etenemisen seurannan suhteen ja hän saisi konkreettisen täsmäavun mahdollisiin ongelmiinsa nopeasti. Opiskelija motivoidaan laatimaan itse toimintasuunnitelmia, johon voi sitoutua.
Kohderyhmänä ovat ryhmän vastuuopettajan ja opiskelijaryhmän yhteisen toiminnan ja oppimisen tukemiseen.
Kohderyhmä ovat kaikki ammatillisen peruskoulutuksen ryhmänohjaajat. RO-Moodle sisältää apuvälineitä ryhmänohjauksen tuntien pitämiseen, jolloin kyse ei ole pelkästään ajankohtaisten asioiden hoidosta, vaan opiskelijoiden kasvuprosessiin tukemista. Tavoitteena on myös auttaa ryhmänohjaajaa entistä laajemman työnkuvan hoitamisessa.
Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoille on tehty esite tutkinnon rakenteesta, jossa kuvataan kuinka opinnot on toteutettu moduuleittain. Mallia voivat hyödyntää eri koulutusalat oman toiminnan suunnittelun pohjaksi tutkinnon rakenteen huomioiden. Moduulijako-mallin tavoitteena on auttaa opiskelijaa / vanhempia sekä opinto-ohjaajaa hahmottamaan tutkinnon rakenne ja opintokokonaisuudet.
Kunnolla tutkintoon -pienryhmäkurssi (1 ov) on suunnattu vain vähän liikuntaa harrastaville (datanomi-) opiskelijoille. Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle kokemus liikunnan piristävästä vaikutuksesta opintomenestykseen sekä korostaa istumatyötä tekevälle työhyvinvoinnin merkitystä myös tulevaisuudessa. Lisäksi tavoitteena on ryhmäytyminen ja sitoutuminen luokkayhteisöön. Kurssilla opiskelija toteuttaa omakohtaisesti rasittavaa liikuntaa. Tavoitteena on, että opiskelija huomaa liikunnan antaman hyödyn kunnolle, kehonkoostumukselle ja hyvälle ololle.
Lastenohjaajaopiskelijat, joilta puuttuu kokonainen opintokokonaisuus (ilmo) esim. opintojen keskeytymisen vuoksi eikä siihen liittyviä kursseja ole mahdollista tarjota kuluvan lukukauden aikana minkään ryhmän mukana. Tavoitteena on rakentaa opsin sisältöjen mukainen kokonaisuus, jonka opiskelija voi suorittaa työvaltaisesti. Malli soveltuu hyvin opiskelijalle, joka selkeästi hyötyy työvaltaisesta oppimisesta.