CREAR-arviointiväline soveltuu moniin erilaisiin käyttötilanteisiin ohjaus- ja opetustyön arjessa. Se auttaa tunnistamaan hyvinvointiin ja elämänhallintaan vaikuttavia tekijöitä samanaikaisesti viidellä eri osa-alueella: opiskelu, ajankäyttö ja suunnitelmallisuus, hyvinvointi, urasuunnittelu ja työllistyminen.
Hae avainsanalla: ohjaus
Monialaiset palvelut ja niiden toivottu hyöty on nostettu viime aikoina keskusteluissa esiin erilaisissa kansallisissa foorumeissa. Niillä tavoitellaan asiakkaille parempia, kokonaisvaltaisia ja yhteen sovitettuja tehokkaampia palveluja entisten pirstoutuneiden palvelujen sijaan.
Työpari tai mahdollisesti pienryhmä muodostuu työpaikkaohjaajasta ja omaopettajasta tai työparin lisäksi siinä on ohjaushenkilöstöstä opinto-ohjaaja, S2-opettaja, työhyvinvoinnin opettaja tai muu ohjaaja. Työparin toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan työpaikan kanssa yhdessä.
Uraohjauksellinen henkilökohtaistaminen (katso liite).
#Hyvinvoiva amis -hankkeen kansainvälisenä yhteistyönä kehitettiin online työkalu tukemaan nuoria heidän pohtiessaan omia tulevaisuuden valintojaan. Sivusto toimii apuna siirtymävaiheissa vahvistaen käyttäjän itseohjautuvuutta, auttaa käyttäjää pohtimaan elämäntilannettaan ja tulevaisuuttaan, tukee opintojen etenemistä ja motivoi käyttäjää pohtimaan erilaisia mahdollisuuksia ja omia vahvuuksiaan. Sivusto on vapaasti sekä nuorten itsensä että heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten käytettävissä ja se on kohdennettu etenkin perus- ja toiselle asteelle.
Nivelvaiheohjaaja kohtaa nuoren ja kartoittaa kiinnostuksen kohteet, vahvuudet ja unelmat, voimavarat, koulunkäynnin haasteet sekä elämäntilanteen. Kun vahvuudet ja haasteet on selvitetty suunnitellaan tarvittavat tukitoimet niiden ympärille.
VeKe-malli on samanaikaisesti:
1. Itsearviointimenetelmä, 2. Kehittämispotentiaalia luotaava vertaistuen ja yhteiskehittämisen menetelmä (vertaisauditointi), 3. Asuntolaohjaustyön näkyväksi tekemisen ja merkityksen lisäämisen väline esimies- ja johtotasolle, sekä koko oppilaitokselle. Tämä taso mahdollistaa asuntolatyön kytkemisen osaksi oppilaitoksen strategiaa. Malli voidaan ottaa käyttöön joustavasti, toimintaympäristön omista lähtökohdista käsin ja edetä taso kerrallaan kohti strategista tasoa.
Mallin sisältöön ja kehittämistyön vaiheisiin pääset tutustumaan liitteenä olevassa mallin esittelyssä.
Mallin kehittämistyötä jatketaan ja mallia päivitetään hankeaikana 1.1.2020- 31.12.2021.
Opiskelijoille avataan suomalaisen ammatillisen koulutuksen haun prosessia: yhteishaku ja jatkuva haku.
→ Hankkeen tuella kontaktoidaan oppilaitosta/oppilaitoksia ja järjestetään tutustuminen kiinnostavaan alaan (koulutuskokeilupaikasta sopiminen). Tutustuminen oppilaitokseen ja oppilaitoksen koulutustarjontaan voidaan järjestää myös virtuaalisesti (mallin synty ajoittui koronapandemian ajalle).
→ Opiskelijan saattaminen koulutuskokeilupaikkaan, mahdollinen tutustumiskierros opiskelijan kanssa oppilaitoksessa
Tavoitteena muodostaa huippuosaajan polku, jossa tavoitellaan sujuvaa siirtymää koulutuksesta koulutukseen (peruskoulu-toinen aste ja toinen aste-jatko-opinnot) tai työelämään. Tämä vaatii opiskelijoiden yksilöllisen polun suunnittelua, tavoitteiden tukemista sekä uraohjausta. Uraohjaus jakautuu neljään vaiheeseen, joissa mukana seuraavat tahot toteuttamassa uraohjaukseen kuuluvia toimintoja.
- Hakeutumisvaihe
Hakutoimisto
Hakukoordinaattori
Uravalmentaja / Opinto-ohjaaja
Vastuuopettaja / opettaja
Uraohjauksen malli ammatilliseen koulutukseen koostuu kolmesta osasta.
Mallikuva kuvaa opiskelijan uraohjauksen sisältöjä ja vaiheita. Kuvaa tai sen otsikoita voidaan käyttää pohjana koottaessa ja kehitettäessä tietyn oppilaitoksen uraohjauspalveluita.
Uraohjauksen käsikirja ammatilliseen koulutukseen avaa uraohjauksen käsitettä, lainsäädäntöä, toteutusta ja sisältöjä. Se toimii uraohjauksen perehdytysmateriaalina.
Sujuvat omat polut -hankkeessa kokeiltiin moniammatillisena yhteistyönä toteutettavaa ryhmävalmennusta uraohjauksessa. Ryhmävalmennusten tavoitteena on tukea ja ohjata yläkouluikäisiä ammatinvalinnassa sekä rakentaa ohjata ja tukea osallistujien opiskelu- ja urapolun suunnittelussa. Tuloksena syntyi uudenlainen alueellinen ohjauksen toimintamalli, jolla voidaan tukea myös työnhakua sekä osallistujien vertaistukea. Syksyn 2019 ja kevään 2020 pilotoitiin neljän ryhmän toteutus. Tarkempana kohderyhmänä valmennuksissa on ollut peruskoulun 9. tai 10.
Minustako amis? on tarkoitettu ammatilliseen koulutukseen hakeutujalle. Minustako amis? toimii apuna, kun mietit itsellesi sopivaa koulutusalaa.
MINUSTAKO AMIS? -TEHTÄVISSÄ
-tutustut eri ammatteihin
-tutustut OSAOn koulutustarjontaan
-arvioit omia opiskeluvalmiuksiasi
-tutustut tarkemmin sinua kiinnostavaan koulutukseen ja ammattiin
-selvität sinua kiinnostavan ammatin palkkausta, työolosuhteita sekä työllisyystilannetta
Valtakunnallisessa mallissa on kuvattu ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneen ja siihen jatkuvan haun kautta hakeutuvan henkilön ohjausprosessia koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Jokainen koulutuksen järjestäjä voi muokata mallin sisältöjä omiin tarpeisiinsa sopivaksi.
Tämä koontimallinnus opintopoluista https://www.thinglink.com/scene/1311742527287590914 sisältää myös SOPU-hankkeen muita tuotteita, jotka tukevat yksilöllisten polkujen toteuttamisessa. Opintopolkumallinnuksen sisältö avautuu käyttäjälle eri symboleista joko tekstinä, videoina tai nettisivusisältönä. Mallinnus sisältää opintopolkukuvauksia eri muodossa, jotta eri opiskelijat ja käyttäjäryhmät löytäsivät informaatiota itselleen sopivassa muodossa.
Prosessikuvaus on osa varhaisen tuen toimintatapaa. Kuvauksessa on tehty näkyväksi opintojen väliaikaisen keskeyttämisen erilaiset syyt ja syistä seuraavat toiminnot. Prosessin tavoitteena on edesauttaa opiskelijan henkilökohtaisen opiskelupolun sujuvoittamista. Hyvässä käytänteessä on kuvattu opintojen väliaikaisen keskeyttämisen vaiheet osana henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa ja urasuunnitelmaa.
Opas sisältää ohjeet miten toimitaan työelämässä tapahtuvan oppimisprosessin eri vaiheissa, kun kyseessä on erityistä tukea tarvitseva opiskelija. Opas toimii muistilistana opettajalle sekä ohjaajalle. Oppaan tavoitteena on varmistaa yhtenäinen ja tasalaatuinen toimintatapa, kun erityistä tukea tarvitseva opiskelija lähtee työelämässä tapahtuvan oppimisen jaksolle.
Työkalu kuvaa opintojen väliaikaisen keskeyttämisen vaiheet osana henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa ja urasuunnitelmaa.
Prosessikuvaus on osa varhaisen tuen toimintatapaa. Kuvauksessa on tehty näkyväksi opintojen väliaikaisen keskeyttämisen erilaiset syyt ja syistä seuraavat toiminnot. Prosessin tavoitteena on edesauttaa opiskelijan henkilökohtaisen opiskelupolun sujuvoittamista.
Aineisto sisältää hankkeen kokoamia Opiskeluvalmiuksia tukevissa opinnoissa hyödynnettäviä opetus- sekä itseopiskelumateriaaleja. Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen tavoitteena on tutkintokoulutuksessa vaadittavien opiskelutaitojen, kuten esimerkiksi kielellisten, matemaattisten tai tietoteknisten valmiuksien vahvistaminen tai opiskelutekniikkaan liittyvien taitojen harjaannuttaminen. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot voivat päätoimisina kestää enintään kuuden kuukauden ajan.
Teemavuoden toteutus siten, että kuukausittain nostettiin ohjaukseen liittyviä asioita koko henkilökunnalle. Kuukausittain hanke toi esille nostoissa ajankohtaisia asioita, kuvauksia sekä tietoutta opiskelijan ohjaamiseen liittyen. Pilotoinnissa teema valittiin hankkeen keskeisen tavoitteen, ohjauksen ympäriltä. Nostoissa tuotiin esille keskeisiä ammatillisessa koulutuksessa käytössä olevia ohjauksen muotoja/toimintoja sekä ohjaushenkilöstön henkilökuvauksilla. Nostoilla esiteltiin myös ko. hankkeen sekä muiden hankkeiden kehittämiä aiheiseen liittyviä hanketuotteita/tuloksia.
Muistilistojen lähtökohtana on aito kohtaaminen HOKS-keskusteluissa: huomio keskitetään opiskelijaan, hänen kohtaamiseensa ja kuunteluun. Tausta-ajattelussa on huomioitu positiivinen pedagogiikka, vahvuusajattelu. Muistilistoissa huomioidaan ohjauksellisuus yksilöllisten opintopolkujen toteuttamisen suunnittelussa. Ydinajatuksena on tukea opiskelijan urasuunnittelua. Ohjeilla pyritään vahvistamaan myös opiskelijan osallisuuden näkymistä HOKS-prosessissa.
Opiskelijoiden henkilökohtaistamisen ohjauksen tueksi on koottu mallit erilaisista ammatillisen koulutuksen opintopolkumahdollisuuksista, mitkä löytyvät liitteistä. Metrokarttamuotoon laadittuun opintopolkukuvaukseen liittyy esimerkkipolkukuvaukset (erillinen tiedosto). Kolmannessa mallinnuksessa yksilöllisiä opintopolkuja on kuvattu 19 opintopolkua niiden keskeisten sisältösanojen/sisältöesimerkkien avulla.
Valmentamo on oppipaja, joka toimi matalan kynnyksen periaatteella, nonstoppina, monipalvelumallilla. Valmentamo-ohjausmalli tuki pilotissaan OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijoita keväällä 2019. Opiskelijat olivat sosiaali- ja terveysalan, lääkealan sekä hius- ja kauneudenhoitoalan pt:stä. Valmentamoon eri opintovaiheissa olevat opiskelijat ohjautuivat pääsääntöisesti opinto-ohjaajien kautta. Valmentamon tuki perustui vahvasti yksilölliseen tuen tarpeeseen.
OSATA-hanke on koonnut yhteen digivinkkejä eli millaisia sovelluksia ja ohjelmia voi käyttää oman osaamisen seuraamiseen, kuvaamiseen sekä tarvittaessa portfolion luomiseen. Vinkit löytyvät Sampo-ohjaussivustolta.
Ammattitaitoa yhdessä tuo yhteen työnantajat, työntekijät ja oppilaitokset kehittämään uudistunutta ammatillista koulutusta. Hanke tuottaa uutta tietoa, uudenlaisia menetelmiä ja toimintatapoja sekä verkostoja, jotka hyödyttävät työelämän toimijoita, ammatillisia oppilaitoksia ja opiskelijoita. Yleisenä päämääränä on, että opiskelijoiden siirtymät oppilaitosten ja työpaikkojen välillä ovat sujuvia. Tavoitteena on vahvistaa koko työyhteisön osaamista työpaikalla järjestettävän koulutuksen tukemisessa sekä parantaa oppilaitosten ja työpaikkojen välistä yhteistyötä.
SOPU - Sujuvat omat polut -verkostohankkeen taustalla on ammatillisen koulutuksen keskeyttäneiden opiskelijoiden määrän kasvu ja korkea nuorisotyöttömyys. Hankkeen keskeisin kohderyhmä on ammatillisen koulutuksen opiskelijat, keskeyttämisuhan alla olevat ja ammatilliseen koulutukseen hakeutuvat. SOPU-hankkeen tavoitteena on HOKS (henkilökohtainen osaamisen kehittämisuunnitelma)-ohjausprosessin mallintaminen ja kehittäminen.
Moniammatillisen ohjauksen malli kuvaa opiskelijan ohjauksen kokonaisuutta Ekamissa: Ekamissa saat ohjausta ennen opintoja, opintojen aikana ja opintojen lopussa. Katso tästä, millä tavoin eri alojen ammattilaisemme voivat olla tukenasi eri vaiheissa opintojasi.Tärkeää on ohjaustoimijoiden yhteistyön sujuminen ja päällekkäisen työn välttäminen, opiskelijan kannalta mahdollisimman hyvin kohdennettu ohjaus.
Kohderyhmät: Peruskoulua ja toisen asteen koulua käyvät romaninuoret sekä heidän vanhemmat.
Yleinen tavoite: parantaa alueen romaninuorten koulutustasoa ja vähentää koulupudokkuutta tehokkaan tukitoiminnan kautta.
Toiminta-alueen kasvatus- ja koulutusalan viranomaiset sekä muut työhön liittyvät asianomaiset
1. Romaniohjaaja käy informoimassa eri kouluille romanioppilaan koulunkäynnin tukimallia ja tiedustelee työn tarvetta. Aluksi koulun rehtorit kartoittavat romanioppilaiden poissaolot ja kouluvaikeudet.