Monialaiset palvelut ja niiden toivottu hyöty on nostettu viime aikoina keskusteluissa esiin erilaisissa kansallisissa foorumeissa. Niillä tavoitellaan asiakkaille parempia, kokonaisvaltaisia ja yhteen sovitettuja tehokkaampia palveluja entisten pirstoutuneiden palvelujen sijaan.
Hae avainsanalla: yhteistyö
TYRSKY-hankkeessa kehitetty Työelämän rajapinta -palvelusivusto toimii yrityksiä palvellen yhden luukun palvelumallilla. Sivuilta tavoittaa yhdellä lomakkeella yhdeksän pirkanmaalaista ammatillista koulutusta järjestävää oppilaitosta. Yhteydenoton jälkeen yhteistyössä työelämän ja oppilaitosten kanssa sujuvassa yhteistyössä suunnitellaan, miten ammatillinen koulutus parhaiten voi palvella työelämää kilpailukyvyn edistämiseksi ja osaavan työvoiman turvaamiseksi.
- Esitteiden ja PP-esitysten laatiminen Valma-koulutuksesta eri kohderyhmät ja toimijat huomioiden: perusopetuksen opettajat ja opinto-ohjaajat, ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajat ja hakutoimisto, maahanmuuttajakoulutus ja TE-toimisto
- Esitteiden ja ajankohtaisen tiedon levittäminen ja päivittäminen oppilaitoksen henkilökunnalle ja alueen toimijoille säännöllisin väliajoin, erityisesti lukukauden vaihtuessa sekä ennen yhteishakua tai muita hakuaikoja
- Esitteiden ja PP-esitysten laatiminen Valma-koulutuksesta eri kohderyhmät ja toimijat huomioiden: perusopetuksen opettajat ja opinto-ohjaajat, ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajat ja hakutoimisto, maahanmuuttajakoulutus ja TE-toimisto
- Esitteiden ja ajankohtaisen tiedon levittäminen ja päivittäminen oppilaitoksen henkilökunnalle ja alueen toimijoille säännöllisin väliajoin, erityisesti lukukauden vaihtuessa sekä ennen yhteishakua tai muita hakuaikoja
Mallilla pyritään vähentämään keskeyttämisiä eri keinoin, erityisesti toimintakulttuurin muutosta tukemalla. Malli koostuu neljästä osa-alueesta:
Perustuvat Parasta-kehittämisohjelmassa tehtyyn valtakunnallisen palvelumuotoiluprosessiin yhdessä työelämän kanssa.
1.Tavoitettavuus ja näkyvyys
* asiakkaan palvelu
*kanavat
*vastuu asiakkaasta
*viestintä ja markkinointi
2. Opiskelijan valmiudet
*aiempi osaaminen
*työelämä valmiudet
*motivaatio
*urapolku
3. Yhteinen ennakkosuunnittelu
Tiivistimme eri kouluasteiden välistä yhteistyötä luomalla uusia sisältöjä ja toimintatapoja lappilaiselle koulutuskumppanuudelle. Yhteistyössä vahvistimme opiskelijoiden osaamisen kehittymistä ja henkilöstön yhdessä tekemistä. Kumppanuuden keskiössä olivat eri kouluasteiden yhteistyö, jatkuvan oppimisen edistäminen ja sujuvien siirtymien vahvistaminen työelämään ja kouluasteelta toiselle.
Opas tarjoaa työpaikoille ja oppilaitoksille työkaluja yhteistyön kehittämiseen: auttaa kiinnittämään huomiota yhteistyön sisältöön ja auttaa rikastamaan nykyisiä käytäntöjä sisällöllisesti vastaamaan lähitulevaisuuden työn osaamistarpeita.
Näkökulmat: työpaikalla tapahtuvan oppimisen sujuvuus, muuttuvan työelämän osaamistarpeisiin vastaaminen, jatkuvan yhteistyön kehittäminen oppilaitoksen ja työpaikan välillä.
Päämäärä
Pakohuonepeli edistää ryhmäytymistä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Toteuttaminen
Päämäärä:
Tavoitteena on selvittää yhteistyöverkoston
viestinnän tarpeet ja osaaminen sekä innostaa kaikki
mukaan viestimään.
Toteuttaminen
Hyvissä ajoin ennen yhteistä tapaamista organisaation
jäsenille lähetetään e-kysely, joka sisältää kysymyksiä
esimerkiksi seuraavista teemoista:
• Aikaisemmat kokemukset viestinnästä ja niihin liittyvistä
haasteista,
• Valmiudet uusien projektinhallintavälineidenkäyttö
önottoon,
• Erilaisiin viestinnän alustoihin ja sosiaaliseen mediaan
Tavoitteen saavuttamiseksi paikalliset yritykset tarjoavat aitoja, työelämälähtöisiä tehtäväaihioita, joita osallistujat toteuttavat yhteistyössä hankkeen IT- ja elämänhallinta-ammatilaisten kanssa. Tehtävien kautta osallistujat pääsevät näyttämään taitonsa ja saavat konkreettista näyttöä osaamisestaan, jota he voivat hyödyntää työelämään hakeutuessaan. Mallissa hyödynnetään myös monenlaisia osaamisen sanoittamiseen ja havainnollistamiseen liittyviä työkaluja. Työnhaun tueksi järjestetään työpajoja ja henkilökohtaista ohjaamista.
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö on tarkoitettu toisen asteen ammatillista tutkintoa suorittavien opiskelijoiden työnhakutietojen vahvistamiseksi ja työnhaun käynnistymisen tueksi. Opiskelija voi suorittaa yhteisen, pakollisen Työelämämässä toimiminen -tutkinnon osan Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristössä. Verkko-oppimisympäristössä on myös mahdollisuus hakeutua henkilökohtaistamisen mukaisesti Ohjattu työnhaku-työpajoihin, joilla voi suorittaa osan opinnoista.
NOPSA-Nopea ammatillinen väylä työelämään -hankkeen hankesuunnitelman mukainen väliraportti on tuotettu audiovisuaalisessa muodossa. Tutustu hankkeen työpakettikohtaisiin tavoitteisiin ja hankkeen alueellisten NOPSA-tiimien kehittämissuunnitelmien puolivälin tuloksiin ja jatkosuunnitelmiin 10 eri videon kautta. Linkit väliraporttiin:
http://www.hamk.fi/verkostot/nopsa/valiraportti/Sivut/default.aspx tai Youtube-kanavalla olevan soittolistan kautta:
Opintojen sisällön/opintovaatimusten avaaminen opiskelijoille AMK:n toimesta
Tarve, johon hyvä käytäntö vastaa:
Opiskelija tietää mitä opinnot sisältävät ja saa käsityksen siitä, mitä hän jo osaa ja mitä hänen pitää vielä oppia (ohjauksellinen tarve).
Ratkaisu; tarpeiden muuntaminen tavoitteiksi, ratkaisujen kehittäminen:
Opettaja tulee kertomaan opinnoista ja opiskelijaa ohjataan opiskelemaan puuttuvia tietoja/taitoja (esim. AMK+ näyttöä varten).
Tulokset; kokeilut ja arvioinnit:
Yhteistyömalli, jonka tarkoitus on vuosittain varmistaa oppilaitosvierailu vapaan sivistystyön oppilaitoksesta alueen lukioihin. Oppilaitoksessa jaetaan vastuulukiot opettajien kesken ja jokainen vastaa yhteistyöstä omaan lukioonsa joko opinto-ohjaajan, rehtorin tai lukio-opettajan kautta. Yhteistyöhön sisältyy vuosittainen oppilaitosvierailu, jossa tavataan sekä opiskelijoita että lukion työntekijöitä. Vierailun tueksi oppilaitoksessa tuotetaan materiaalipaketti, jossa on tietoa mm.
Kumppanuussopimuksella on sitouduttu yhteistyön jatkamiseen ja vahvistamiseen elinikäisten TNO-palvelujen toteuttamisessa, markkinoimisessa ja kehittämisessä Lapin alueella. Sopimuksen mukaisesti lappilaisille ihmisille ja työelämälle tarjotaan helpommin saavutettavia, tasapuolisia ja laadukkaita palveluja ura- ja koulutussuunnitteluun sekä koulutusmahdollisuuksien ja tukimuotojen selvittelyyn.
Lapin koulutusneuvonta -palvelussa verkkoneuvojat auttavat, kun henkilö miettii vaihtoehtoja koulutukseen, työhön ja tulevaisuuteen. Mietinnässä voi olla ammatillinen koulutus, lukio tai korkeakoulu, oppisopimus tai töiden haku. Askarruttaa voi ammatinvalinta, alan vaihto tai
ilman opiskelupaikkaa jääminen.
Hankkeen tarkoituksena on Lapin maakunnan kattavasti tarjota helposti saaavutettavat ja käytettävät, näkyvät tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut, jotka tukevat erilaisissa elämäntilanteissa tapahtuvia koulutuksen ja työelämän siirtymävaiheita.
Hankkeen tuloksina syntyy:
NISU - Nivelvaiheiden sujuvoittaminen -hankkeessa (ESR) Kainuun ammattiopiston opiskelijoille kehitettiin pelkistetty CV, johon tulee suoraan Wilma-järjestelmästä mm. yhteystiedot, aiemmat tutkinnot, työssäoppimiset (ajat ja paikat), valmiit tutkinnon osat ja korttikoulutukset. Opiskelija voi itse lisätä mm. erityisosaaminen- ja harrastuskohtiin omia lisätietoja. Opiskelija voi tulostaa CV:n koulutus-, oppisopimus- tai työpaikkaa hakiessaan.
Liitteenä malli-CV.
Jatkoväylä – sujuvasti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun -hankkeessa toteutettu selvitys kartoittaa, missä määrin ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjät ja ammattikorkeakoulut tarjoavat opintoja ja ohjauspalveluita näiden koulutusasteiden välisen siirtymävaiheen tukemiseksi. Selvityksessä tutkittiin myös, miten paljon ammatillisen toisen asteen koulutuksen järjestäjät ja ammattikorkeakoulut tekevät keskenään yhteistyötä siirtymävaihetta tukevien palveluiden järjestämiseksi.
Hankkeessa luodaan valtakunnalliset suositukset ammatillisen toisen asteen ja ammattikorkeakoulun välistä siirtymää tukevien opintojen ja palveluiden toteuttamiseen. Kehitystyön kohteena ovat mm. osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen, yhteinen työelämäyhteistyö sekä opintojen ohjaus siirtymävaiheessa.
Huoltamo-hankkeen ennaltaehkäisevän perhetyön pilotointi toi perhetyön opiskeluhuollon, nuorten työpajan ja TE-palveluiden rinnalle. Pieksämäen II-asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoilla, sekä nivelvaihetyön näkökulmasta Hiekanpään yläkoulun oppilailla ja heidän perheillään oli mahdollisuus saada tukea arjen hankaluuksiin, elämäntilanteen tuomiin haasteisiin, opiskeluvaikeuksiin ja perheen vuorovaikutussuhteisiin.
Hiekkiksen yhteisen opiskeluhuollon ja nuorten / opiskelijoiden matalan kynnyksen palveluiden kehittäminen aloitettiin helmikuussa 2015 olemassa olevien palveluiden kartoittamisella. Learning Cafén avulla Hiekkiksestä löytyi 43 olemassa olevaa nuorten palvelua.
Hiekanpään kampuksella sijaitsee monen eri tahon palvelut: II-asteen oppilaitokset:
Bovallius, Esedu, Lukio ja Seurakuntaopisto, Diakonia ammattikorkeakoulu, Lastenkoti Ruusu, Koivurannan
Metallialalla on likaista, rasvaista, savuista ja pimeää. Vai onko sittenkään? PURE STEEL-hanke työsti yhdessä alueen kone- ja metallialan yritysten kanssa metallialan imagovideon, jonka tarkoitus on tuoda esille metallialan nykypäiväistä kuvaa ja rikkoa ennakkoluuloja.
Videota voidaan käyttää esimerkiksi yläkouluissa aloista kertomisen yhteydessä.
Lisäksi PURE STEEL -hanke toteutti esittelyvideon Pohjois-Karjalan ammattiopiston ja Pohjois-Karjalan aikuisopiston kone- ja metallialasta.
Oiva-hankkeessa tavoitteena on ollut auttaa ja ohjata perusasteelta ammatilliseen koulutukseen siirtyviä, tukea ja tehostettua ohjausta tarvitsevia nuoria sekä auttaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan ja valitsemaan itseään kiinnostava koulutusala.
Oiva on tukenut nuorten sitoutumista ja motivoitumista opintoihin vaikuttamalla mm. ensimmäisen nivelvaiheen yhteistyön ohjaukseen. Tämä on toteutettu pääosin seuraavilla toiminnoilla;
Todistus osoitetusta osaamisesta on tehty työpajojen ja ammatillisten oppilaitosten kanssa yhteistyössä Oulussa. Todistus soveltuu mm. työpajojen käyttöön. Nuoren työpajalla hankkima osaaminen voidaan todistuksella myöhemmin tunnustaa opintoihin ammatillisessa oppilaitoksessa. Todistus on käännetty myös englanniksi.
Todistus osoitetusta osaamisesta soveltuu erityisesti niiden työpajojen käyttöön, joiden työtehtävät koostuvat pienistä, jopa useiden eri tutkinnonalaojen osioista, joista ei voida muodostaa näyttökokonaisuuksia.
Opiskelu- ja työhyvinvointi -opintokokonaisuus suoritetaan työpajajaksolla. Se sisältää liikuntaa, terveystietoa, itsenäisen asumisen ja omasta elinympäristöstä huolehtimisen taitoja sekä työelämätietoutta. Kokonaisuudessa huomioidaan myös sosiaaliset taidot ja ryhmässä toimimisen valmiudet. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja elämänhallintaa tukevaa osaamista sekä oman ammattialan tuntemusta.
VirtuaaliVartti on ammatillisten oppilaitosten uusi vuorovaikutteinen ja helppokäyttöinen opinto-ohjauksen palvelu perusasteen opinto-ohjaajille ja oppilaille. VirtuaaliVartissa ammatillinen opinto-ohjaaja kertoo videoneuvottelussa ajan tasalla olevaa tietoa reaaliajassa esimerkiksi ammatillisen oppilaitoksen koulutusaloista ja yhteishausta. Oppilaat voivat esittää kysymyksiä opiskelusta ammatillisessa oppilaitoksessa. Menetelmää kehittämässä ovat olleet Oulun seudun ammattiopisto, Ammattiopisto Luovi, Oulun Diakoniaopisto ja Oulun Palvelualan Opisto.
Tämä toimintamalli on kehitetty oppilaitoksen koko henkilökunnalle. Tavoitteena on, että jokainen, joka kohtaa työssään tukea tarvitsevan opiskelijan, osaa tunnistaa tilanteen ja ohjata opiskelijan eteenpäin. Tässä mallissa toisen ihmisen kohtaaminen ja kuunteleminen aidosti ovat keskeisiä lähtökohtia.
Misu-mallin tavoitteena on, että koko henkilökunnalla on aikaa pysähtyä ja kuunnella opiskelijaa. Malli koostuu kolmesta osasta:
Opettajille/henkilöstölle suunnattu keskustelu- / koulutustilaisuus, joka perustuu osittain vapaamuotoiselle pedagogiselle keskustelulle, vuorovaikutukselle ja yhteiselle asioiden jakamiselle. Tilaisuus järjestetään ennalta sovitun aikataulun mukaisesti joko avoimena keskustelutilaisuutena tai tietyn opintoalan kutsumana. Tilaisuuksilla on oma etukäteen valittu aihe ja alustajaksi pyydetään aina sen mukainen asiantuntija tai alalta asiaan perehtynyt henkilö.