Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Hyvinvoivaamis.fi

Päävalikko

  • Työkalut
    • Menetelmäpankki
    • Hyvinvoinnin vuosikello
    • Hyvinvoiva oppimisympäristö
  • Hyvinvointiverkosto
    • Hyvinvointiverkoston tarjoama tuki
    • Seminaarit ja tilaisuudet
  • Kirjasto
  • Yhteystiedot
Käyttäjävalikko
  • Kirjaudu sisään

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Hyvät käytännöt

Työkykypassin suorittaminen Jyväskylän ammattiopistossa

Avainsanat

  • työkykypassi
  • työkyky
  • hyvinvointi
  • osallisuus

Tyyppi

  • menetelmä/toimintatapa
Kuvaus
Jyväskylän ammattiopistossa on luotu verkkoalusta, jonka avulla voi suorittaa työkykypassin kolmannen osa-alueen. Verkkoalusta sijaitsee Optima – sähköisessä oppimisympäristössä. Ensimmäinen ja toinen osa-alue suoritetaan liikunnan ja terveystiedon kursseilla. Viides osa-alue taas suoritaan erinäisillä vapaasti valittavien kursseilla, kuten esimerkiksi kursseilla Kunnossa ammattiin 1–3, Avaimet hyviin elintapoihin tai Avaimet stressinhallintaan. Neljännen osa-alueen suoritukseen annetaan ohjeistus verkkokurssin aikana. Käytännössä suoritus ansaitaan kirjautumalla heiaheia.com –sähköiseen liikuntapäiväkirjaan ja keräämällä 40 tuntia ylimääräistä liikuntaa. Tämän osa-alueen voi suorittaa vaihtoehtoisesti myös muulla aktiivisuudella.
 
Työkykypassin verkkokurssin alussa opiskelijoille pidetään aloitusinfo (syksyisin ja keväisin), jossa kerrotaan myös työkykypassin suorittamisesta. Työkykypassi esitellään myös opiskelujen alussa on orientaatio-opintojen aikana ja sitä markkinoidaan myös pakollisilla liikunnan ja terveystiedon tunneilla.
 
Verkkokurssissa tehtävät on jaettu kuudelle viikolle ja okainen viikko sisältää oman teemansa (katso liitteenä oleva kuva). Tehtävät ovat verkkoalustassa auki kaksi viikkoa. Joka maanantai klo 6.00 aamulla aukeaa uudet tehtävät ja ne sulkeutuvat kahden viikon päästä sunnuntaina. Tehtävät on suunniteltu mahdollisimman selkokielisiksi ja koko verkkokurssin suunnittelussa on hakeuduttu tietoisesti pois negatiivisesta ajattelusta (esim. liikkumattomuuteen voi kuolla).  Verkkokurssia on mahdollista suorittaa myös työssäoppimisen aikana.
 
Arvioinnit tehdään Wilma-järjestelmään, jonne kurssi on merkitty omanaan. Arviointeja voi tehdä verkkokurssinpitäjät, liikunnanopettaja, koulutuspäällikkö tai koulutussuunnittelija/opintosihteeri.
Resurssit

Työkykypassia ei ole erikseen resursoitu kenellekään, vaan resurssit muodostuvat kursseille määriteltyjen opetusresurssien kautta. Käytännössä työkykypassista vastaa yksi liikunnanopettaja. Verkkokurssin toteuttaminen on kahden henkilön vastuulla, sillä sen suorittajia on paljon. Kurssin vastuu on jaettu liikunnanopettajien kesken (n. 30 opiskelijaa/opettaja). Verkkokurssin alussa pidetään aloitusinfo kaikille opiskelijoille, joka vie noin 45 min. Verkkokurssi on yhden opintoviikon mittainen, n. 28 tuntia.

Juurtuminen/kehittämisideat

Työkykypassia voisi markkinoida myös vanhemmille, joka voisi jotkut opiskelijat aktivoida sen suorittamiseen. Työkykypassista pitäisi olla mainoskampanja, joka lisäisi mielenkiintoa työkykypassia kohtaan. Työkykypassia kannattaisi ennen kaikkea markkinoida työnantajille. Ryhmänohjaaja olisi hyvä tapa markkinoida työkykypassia. ryhmänohjaajan kannustuksella on suuri merkitys. Työkykypassi pitäisi saada esiin ryhmähenkeä nostavana asiana, jossa esim. koko ryhmä voi sitoutua suorittamaan sen yhteisillä liikuntatempauksilla, sählyturnauksilla jne. Työkykypassin pitäisi olla kaikkien ammattikoululaisten yhteinen asia ja ylpeydenaihe. sillä voisi markkinoida ammattilaisuutta.

Yhteystiedot

Liikunnan opettaja Petri Pennanen, petri.pennanen@jao.fi, Jyväskylän ammattiopisto

Liitteet
jaointra_tyky_kurssin_teemat.png (127.54 KB)
tyokykyvalmiudet_alkuinfo.pptx (101.49 KB)
jaointra_tyky_ohjeistus-suorittamiseen.png (139.83 KB)
jaointra_tyky_esimerkkitehtava1.png (116.1 KB)
tehtavaesimerkki_viikko4.png (19.73 KB)
Internet-sivut
Työkykypassi Jyväskylän ammattiopiston opiskelijaintrassa
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa
Kyllä

Jaa verkossa

Hae menetelmäpankista

Avainsanat

sujuvat siirtymät(266) osallisuus(137) hyvinvointi(103) nivelvaihesiirtymät(91) ohjaus(80) moniammatillisuus(77) yksilöllisyys(76) maahanmuuttajat(74) uraohjaus(70) työkyky(65) yhteisöllisyys(62) keskeyttäminen(62) erityisen tuen tarve(59) läpäisyn tehostaminen(58) joustavat opintopolut(55) nuoret(47) työelämään siirtyminen(46) monikulttuurisuus(45) yhteistyö(44) opintojen aikainen tuki(43) osaamisperusteisuus(39) ammatillinen toinen aste(38) terveys(32) opinto-ohjaus(32) ryhmäytyminen(31) ammatillinen koulutus(30) tutortoiminta(29) työvaltaisuus(29) opiskeluun kiinnittyminen(28) logistiikka-ala(26) koulutus(22) opiskeluhuolto(22) digitaalisuus(22) romanit(22) liikunta(22) korkeakouluopinnot(21) arjen taidot(20) koulutustakuu(20) vaikuttaminen(20) voimaantuminen(20) työkykypassi(20) ryhmänohjaus(20) harrastustoiminta(18) tiedottaminen(18) varhainen puuttuminen(18) vaihtoehtoinen oppimisympäristö(17) oppimisympäristö(17) opintojen suorittaminen(17) vertaisoppiminen(16) työllistyminen(16) yrittäjyys(16) ammattikorkeakoulu(16) työpaja(15) perehdyttäminen(15) työssäoppiminen(14) työhyvinvointi(14) opiskelijakuntatoiminta(14) avoimet opinnot(14) toimintakyky(14) verkko-opinnot(14)
lisää tageja

Sivusto laadittu osana ESR-rahoitteista Zoomi – Sujuvia siirtymiä edistämässä -hanketta.

ESR

VipuvoimaaZoomin logo, missä katsotaan kiikarien läpi

RSS-syöte

Copyright © 2021 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

Saavutettavuusseloste (tulossa) | Sivukartta (XML) | Saavutettavuuden palautelomake