Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Hyvinvoivaamis.fi

Päävalikko

  • Työkalut
    • Menetelmäpankki
    • Hyvinvoinnin vuosikello
    • Hyvinvoiva oppimisympäristö
  • Hyvinvointiverkosto
    • Hyvinvointiverkoston tarjoama tuki
    • Seminaarit ja tilaisuudet
  • Kirjasto
  • Yhteystiedot
Käyttäjävalikko
  • Kirjaudu sisään

Murupolku

  1. Etusivu
  2. Hyvät käytännöt

Työkykypassi Keskuspuiston ammattiopistossa

Avainsanat

  • työkykypassi
  • työkyky
  • hyvinvointi
  • osallisuus

Tyyppi

  • menetelmä/toimintatapa
Kuvaus
Wilmaan on luotu oma lomake työkykypassin käyttöönottamisesta. Opiskelijan kanssa käydään työkykypassia ryhmänvastaavan toimesta HOPS-keskustelussa läpi ja Wilmaan kirjataan, jos opiskelijan kanssa sovitaan, että hän työkykypassin suorittaa. Wilmassa on lomakkeen yhteydessä ohjeistus työkykypassista, siitä mitä se pitää sisällään, miten se suoritetaan, miten todistus myönnetään jne. Katso liitteenä olevat kuvat Wilma-järjestelmästä. 
 
Wilma-järjestelmässä suorittamisen kirjaukset ovat eri henkilöiden vastuulla (katso resurssit-kohta). Keskuspuistossa ei ole käytössä verkkokurssia, vaan opiskelija kerää itse omat suoritukset. Wilma-järjestelmän hyödyntäminen työkykypassin suorittamisessa on koettu madaltavan kynnystä työkykypassin käyttöönotossa.
 
Ammattiosaajan työkykypassista on pidetty tiimikohtaisia informaatiotilaisuuksia tutkintoaloille tai tutkintoalojen tiimivetäjille. Tänä keväänä on tarkoitus pitää uusi kierros ja muistuttaa työkykypassin käyttöönottamisesta. Tämä johtuu siitä, että työkykypassia on hyvä pitää jatkuvasti esillä, sillä siitä tiedottaminen opiskelijoille on viime kädessä ryhmänvastaavan vastuulla. Opiskelijoita tiedotetaan työkykypassista heti syksyllä ensimmäisen vuoden orientaatiopäivillä. Liikunnanopettaja käyttää yhden terveystiedontunnin työkykypassiin liittyvien asioiden läpikäymiseen. 
 
Keskuspuiston ammattiopistossa Ammattiosaajan työkykypassin eri osa-alueet on purettu kokonaisuuksiin, jotka helpottavat sen suorittamista. Osa-alueet on purettu siten, että jokaisen osalta on purettu taulukoon, mitkä ovat osa-alueen konkreettiset tavoitteet, miten sen esimerkiksi voi Keskuspuiston ammattiopistossa suorittaa, milloin osa-alueen voi suorittaa ja miten osa-alueen suoritukset arvioidaan ja suoritukset merkitään. Kokonaisuus on purettu eri tutkintoalojen näkökulmasta.
 
Resurssit

Wilma-järjestelmässä on jokaiselle työkykypassin osiolle oma kohtansa, johon vastuuhenkilö merkitsee opiskelijan suoritukset. Oikeudet ovat siihen osioon, johon henkilöllä on oikeus suoritus antaa. Liikunnanopettaja vastaa liikunta- ja terveystiedon osioista (osiot 1 ja 2), ammattiaineiden opettaja eli ryhmänvastaava kolmannesta ja viidennestä osiosta, ja neljännestä osiosta vastaavat työkykypassista vastaava (liikunnanopettaja), vapaa-ajanohjaaja ja asuntolaohjaaja.

HOPS-keskustelut ovat osa ryhmänvastaavan työtä, joten se ei vaadi lisäresursseja.

Myös suoritusten kirjaaminen on nopeaa ja helppoa, joten sekään ei vaadi erillisiä resursseja.

Juurtuminen/kehittämisideat

Tärkeintä on, että passin suorittaminen ei ole pelkästään liikuntaa, sillä se sulkee heti suuren määrän opiskelijoista pois, joilla on huonoja kokemuksia liikunnasta. Passin toteutuksessa on hyvä painottaa työelämälähtöisyyttä, jopa enemmän kun sitä, että pysyy hyväkuntoisena. Sillä on ammattiin orientoituville opiskelijoille suurempi merkitys. Vapaa valintaisiin opintoihin on suunnitteilla työkykypassin rästikurssi niille, joilta on joku osa-alue jäänyt suoritettua. Työkykypassin viidennen osa-alueen voisi suorittaa myös työssäoppimispaikalla

Yhteystiedot

Sari Möller-Välinen,
sari.moller-valinen@keskuspuisto.fi,
liikunnanopettaja,
Keskuspuiston ammattiopisto

Liitteet
wilma_tyokykypassi1.png (56.3 KB)
wilman_tykykypassi2.png (69.94 KB)
esimerkki_toteutuksesta_horaca.ppt (1.74 MB)
esitys_opiskelijoille.ppt (2.18 MB)
Internet-sivut
Työkykypassi Keskuspuiston ammattiopiston verkkosivuilla
Olemme pyydettäessä valmiit esittelemään käytäntöä koulutuksissa ja seminaareissa
Kyllä

Jaa verkossa

Hae menetelmäpankista

Avainsanat

sujuvat siirtymät(266) osallisuus(137) hyvinvointi(103) nivelvaihesiirtymät(91) ohjaus(80) maahanmuuttajat(78) moniammatillisuus(77) yksilöllisyys(76) uraohjaus(70) työkyky(65) yhteisöllisyys(62) keskeyttäminen(62) erityisen tuen tarve(59) läpäisyn tehostaminen(58) joustavat opintopolut(55) nuoret(47) työelämään siirtyminen(46) monikulttuurisuus(45) yhteistyö(45) opintojen aikainen tuki(43) osaamisperusteisuus(39) ammatillinen toinen aste(38) terveys(32) opinto-ohjaus(32) ryhmäytyminen(31) ammatillinen koulutus(31) tutortoiminta(29) työvaltaisuus(29) opiskeluun kiinnittyminen(28) logistiikka-ala(26) koulutus(22) opiskeluhuolto(22) digitaalisuus(22) romanit(22) liikunta(22) korkeakouluopinnot(21) arjen taidot(20) koulutustakuu(20) vaikuttaminen(20) voimaantuminen(20) työkykypassi(20) ryhmänohjaus(20) harrastustoiminta(18) tiedottaminen(18) varhainen puuttuminen(18) vaihtoehtoinen oppimisympäristö(17) oppimisympäristö(17) valma(17) opintojen suorittaminen(17) vertaisoppiminen(16) työllistyminen(16) yrittäjyys(16) ammattikorkeakoulu(16) työpaja(15) perehdyttäminen(15) työssäoppiminen(14) työhyvinvointi(14) opiskelijakuntatoiminta(14) avoimet opinnot(14) toimintakyky(14)
lisää tageja

Sivusto laadittu osana ESR-rahoitteista Zoomi – Sujuvia siirtymiä edistämässä -hanketta.

ESR

VipuvoimaaZoomin logo, missä katsotaan kiikarien läpi

RSS-syöte

Copyright © 2021 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

Saavutettavuusseloste (tulossa) | Sivukartta (XML) | Saavutettavuuden palautelomake